Regija     | 28.02.2020. 12:08 |

HDZ prihvatio da popis na područjima manjina vode popisivači iz tih manjina

FENA Agencije

ZAGREB, 28. veljače (FENA) - Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je u petak da će se u vezi sa Zakonom o popisu stanovništva voditi računa da popis na područjima gdje su koncentrirane nacionalne manjine rade popisivači koji dolaze iz redova nacionalnih manjina.

Bačić je nakon sastanka vladajuće koalicije rekao kako će članovi Kluba nacionalnih manjina nazočiti današnjem glasovanju u Saboru o prijedlogu Zakona o popisu stanovništva, a još će definirati svoj stav o tome hoće li i kako glasovati.

"Utvrdili smo da je vladajuća većina stabilna i da će predstavnici nacionalnih manjina, odnosno Klub nacionalnih manjina nazočiti glasovanju i da ćemo zakon donijeti sa uputstvima koja će utvrditi Državni zavod za statistiku tijekom ožujka. Zavod će voditi računa da na područjima gdje su koncentrirani pripadnici nacionalnih manjina popisivači dolaze iz redova nacionalnih manjina", kazao Bačić, javila je Hina.

Pojasnio je kako je ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković zadužena da tijekom ožujka pripremi sve potrebne upute, koje bi trebale biti na tragu onoga što je već bilo propisano 2014. godine.

"To znači da popisivači na područjima gdje su nacionalne manjine trebaju zadovoljiti uvjete, kao što su srednja stručna sprema, informatička obučenost i završen tečaj za popisivača. Predsjednici županijskih povjerenstava vodit će računa da pripadnike nacionalnih manjina popisuju popisivači koji dolaze iz njihovih redova", dodao je Bačić.

Prošloga tjedna u Hrvatskom saboru došlo je do odgode izjašnjavanja o popisu stanovništva koji bi se trebao provesti 2021. godine zbog neprihvaćanja amandmana Kluba manjina kojima se tražilo da se građanima u popisu omogući izjašnjavanje o više materinskih jezika i amandmana da se na prostorima gdje žive pripadnici nacionalnih manjina imenuju popisivači iz njihovih redova.

Vladajući HDZ bez potpore manjinskih zastupnika nema dovoljno ruku u Saboru, pa je oporbeni SDP zatražio njegovo raspuštanje i raspisivanje privremenih izbora.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Manjine daju potporu HDZ-ovu kandidatu za predsjednika Hrvatskog sabora

Selak Raspudić potvrdila: Došlo je do razilaženja s Mostom, djelovat ću kao nezavisna

Plenković: Mi ćemo formirati većinu u Hrvatskom saboru

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu