Kultura     | 28.02.2020. 12:35 |

Održana manifestacija 'Mladi ljiljani' povodom Dana nezavisnosti BiH

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 28. februara (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je, obraćajući se prisutnima na manifestaciji "Mladi ljiljani" koju je povodom 1. marta – Dana nezavisnosti BiH organizirao Muzej "Alija Izetbegović", podsjetio da je tačno prije 28 godina naša domovina nakon stoljeća tuđih uprava ponovo postala nezavisna.

JU Muzej "Alija Izetbegović" je povodom obilježavanja Dana nezavisnosti BiH organizirao spomenutu tradicionalnu manifestaciju u okviru koje su dodijeljene nagrade i priznanja za najuspješnije učeničke literarne i likovne radove, a događaj je prisustvom uveličao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović. 

Direktorica Muzeja Nađa Berberović-Dizdarević je, pozdravljajući prisutne, kazala da je za izložbu pristiglo 450 literarnih radova.

- U svojim radovima vi ste pisali o svojoj viziji BiH, stanju u našem društvu, hrabrosti, patriotizmu i drugim velikim značajnim temama. Voljela bih da zauvjek u sebi sačuvate tu dječiju iskrenost i hrabrost, pa čak i onda kada odrastete i kada se budete morali suočiti sa stvarnošću života - poručila je Berberović-Dizdarević.

Podsjetila je da je prvi predsjednik Predsjedništva Republike BiH Alija Izetbegović mnogo pažnje poklanjao najmlađima.

- Jednom prilikom je rekao našoj djeci govorite o tome šta se dogodilo, neka znaju. Govorite im o našoj zemlji, našoj čistoj vjeri, našem časnom narodu. Nemojte dozvoliti da na te važne stvari pada zaborav ili prašina. Govorite im o ljepotama Bosne i časnoj borbi našeg naroda. Govorite im to da treba da se ponose što pripadaju narodu koji je stavljen na najveće kušnje i koji još nije pokleknuo. Govorite im o tome sa ponosom - kazala je Berberović-Dizdarević, citirajući Aliju Izetbegovića.

Obraćajući se prisutnoj djeci, dodala je kako danas možda još ne razumiju značaj ovih riječi, "ali vi ih svjedočite kroz riječi svojih literarnih radova".

Istaknula je da je ponosna što naša domovina ima mlade koji su obrazovani, pametni, odgojeni i "koji su spremni jednog dana da preuzmu odgovornost borbe za pravdu, bolju budućnost, toleranciju i suživot svih naroda BiH".

- Kažu da dijete može naučiti odraslu osobu tri važne stvari – da bude veseo bez razloga, da uvijek bude nečim zabavljen i da se zna svom snagom zauzeti za ono što želi. Snaga vaših riječi, ideja, danas je pouka i vodilja nama odraslima i na tome vam od srca hvala dragi naši ljiljani - kazala je na kraju obraćanja direktorica Muzeja "Alija Izetbegović".

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je istaknuo da je Dan nezavisnosti jedan od najvažnijih datuma u bh. historiji. Tada su narodi i građani ove zemlje rekli da žele živjeti u samostalnoj državi, koja ima svoju nezavisnu vlast, granice, zakone, zastavu i sve druge elemente koji čine državu.

- Nezavisna Bosna i Hercegovina značila je slobodu. Dvadeset osam godina poslije stanje je isto. Država BiH znači slobodu i opstanak za sve nas, koji smo sudbinski vezani za ovu državu. Važno je da nastavimo borbu za ovu državu i da se nikada ne umorimo. Da se ni vi mladi nikada ne umorite i da privedete kraju ono što su započele generacije prije vas, a to je moderna i evropska Bosna i Hercegovina u kojoj će svaki čovjek na svakom pedlju ove zemlje imati jednaka prava - poručio je Džaferović.  

Po njegovim riječima, svaki skup, "na kojem se ovih dana okupljamo povodom Dana nezavisnosti, vrlo je važan". Dodao je da naročitu važnost imaju ovakvi skupovi, "na kojima prenosimo najveće patriotske vrijednosti na mlade ljude na kojima ostaje ova zemlja".

- Bosna i Hercegovina može računati na svijetlu budućnost samo ako bude cijenila svoje mlade naraštaje. I ako oni budu cijenili nju. To uzajamno poštovanje najbolji je garant napretka, a najbolji način da se ono gradi jeste – obrazovanje – istaknuo je Džaferović.

Naveo je da nove generacije usvajaju ono čemu ih podučavaju prije svega njihovi roditelji i nastavnici, te da svakodnevni napor roditelja i nastavnika u odgoju i obrazovanju mladih nezamjenjiv je društveni značaj.

- Zato želim posebnu pažnju skrenuti na značaj porodice i odgojno-obrazovnih društvenih institucija, koje moraju imati punu podršku države. Od najveće je važnosti da imamo sluha za nade i nastojanja mladih ljudi. Tako ćemo najbolje osigurati da i oni imaju sluha za patriotske vrijednosti koje simbolizira 1. mart, jer upravo su patriotske vrijednosti najbolji garant opstanka ove države - kazao je Džaferović.

Podsjetio je na to da je prvi predsjednik Predsjedništva nezavisne Republike BiH Alija Izetbegović neprestano isticao značaj obrazovanja za društveni razvoj i očuvanje države.

- Neprestano trebamo biti vođeni njegovom mišlju da samo zahvaljujući radu i obrazovanju možemo ostvariti napredak, i kao društvo i kao pojedinci. Svim učenicima koji su danas osvojili nagrade želim najiskrenije čestitati. Izvrsnost zaslužuje posebnu pažnju i pohvalu. Ali želim čestitati i svim đacima širom naše zemlje, koji su učestvovali sa svojim radovima na ovom konkursu. Svaka lijepa riječ, koju ste napisali o svojoj domovini predstavlja vašu pobjedu i nagradu - poručio je Džaferović mladima.

Svim prisutnima uputio je čestitke povodom Dana nezavisnosti, a posebno mladim naraštajima, uz poruku da vole svoju domovinu te da uz pomoć svojih roditelja i nastavnika, i uz predan rad, izađu na pravi put i postanu dobri ljudi.

Manifestacija "Mladi ljiljani", koja je održana u Multimedijalnom centru Kovači, upotpunjena je prigodnim kulturnim programom.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

Delegacija MUP-a KS - Uprave policije obilježila Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Bosni i Hercegovini i svim njenim građanima Dan nezavisnosti čestitali Skupština i Vlada KS

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'