Bosna i Hercegovina     | 28.02.2020. 12:46 |

Šeranić: Pod nadzorom 59 osoba u RS, nema oboljelih od koronavirusa

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 28.februara (FENA) – U Republici Srpskoj trenutno nije prijavljena ni jedna osoba oboljela od koronavirusa, a pod zdravstvenim nadzorom je 59 osoba, koje su doputovale iz područja zahvaćenih virusom SARS-CoV-2, bez simptoma bolesti, ponovio je danas ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Naglasio je da su u RS preduzete sve aktivnosti, u slučaju da se pojavi ta bolest, uključujući i izolacione sobe, koje se nalaze u Klinici za infektivne bolesti banjalučke bolnice.

-Dogovorili smo s UKC Banja Luka da proširimo kapacitete tih soba, u kojima će biti oko 20 kraveta, a trenutno je sedam – istakao je resorni ministar i najavio da će u toj zdravstvenoj ustanovi biti uspostavljena i soba za ugrožene sa raspiratorima.

Svaka infektivna klinika, kaže, ima obavezu da formira izolacione sobe, kako bi mogla da prihvati određeni broj pacijenata.

Pojasnio je da su jasni protokoli šta će biti preduzeto u slučaju pojave te bolesti u RS.

-U tom slučaju uspostavlja se komunikacija sa nadležnim infektologom, uzima se bris, šalje se na mikrobiološku analizu, a ukoliko bude pozitivan na ovaj virus, pacijent će, zavisno od simptoma, biti upućena na dalje liječenje u izolacione sobe u klinički centar ili bolnicu – istakao je Šeranić novinarima u Banjoj Luci.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ministar Velagić povodom Dana nezavisnosti: Naše bogatstvo su različitosti koje trebamo njegovati

Crnogorski šef diplomacije ne isključuje arbitražu oko otvorenih pitanja s Hrvatskom

Hrvatska: Ministar Malenica najavio da su spremni nastaviti razgovore sa sucima

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!