Bosna i Hercegovina     | 28.02.2020. 13:36 |

Inzko: I Ustavni sud BiH potvrdio da je 1. mart Dan nezavisnosti BiH

FENA Emir Felic

SARAJEVO, 28. februara (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uputio je pismo ambasadorima, šefovima diplomatsko-konzularnih predstavništava, međunarodnim organizacijama i misijama akreditovanim u BiH u kojem je naveo da u "BiH ne postoji zakon o državnim praznicima, niti postoji konsenzus predstavnika konstitutivnih naroda i entiteta u vezi sa tim pitanjem".

- Kao rezultat toga ne postoji ni 'Dan nezavisnosti BiH' niti je 1. mart 'državni praznik' u BiH, kako vas godinama obmanjuju političari iz Federacije BiH. Obilježavanje ovog nepostojećeg praznika doprinosi dodatnoj konfuziji u BiH i dovodi do još dubljih podjela u ionako podijeljenoj zemlji kakva je BiH", naveo je Dodik u pismu, koje su prenijeli mediji u RS-u, a povodom prijema koji su organizirali predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović u Predsjedništvu BiH povodom 1. marta - Dana nezavisnosti BiH.

Dodik je naveo također da prisustvo ambasadora ili predstavnika ambasada na čijem su čelu bilo kakvim obilježavanjima koja imaju veze sa "1. martom", predstavlja ignorisanje zvaničnih stavova BiH i „grubo miješanje u neriješena unutrašnja pitanja u BiH“.

Međutim, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko sinoć je na svečanom prijemu u zgradi Predsjedništva BiH organiziranom povodom proslave 28. godišnjice od kada je BiH stekla nezavisnost podsjetio kako je i Ustavni sud Bosne i Hercegovine svojom presudom zaključio da je 1. mart Dan nezavisnosti BiH dok se to ne promijeni.

Naglasio je da je poslije referenduma u Sloveniji i poslije referenduma u Hrvatskoj Evropska unija željela vidjeti šta se dešava u BiH i kakvu budućnost građani žele.

- Referendum je zato i organiziran 29. februara i 1. marta i oni koji su učestvovali u glasanju njih 99,7 posto glasalo je za samostalnost i nezavisnost BiH iako se kasnije to osporavalo - istaknuo je Inzko.

Poslije takvog rezultata građanskog "DA" nezavisnosti, 22. maja 1992. godine BiH je primljena u Ujedinjene nacije, zajedno sa Slovenijom i Hrvatskom te s toga Inzko ističe da Bosna i Hercegovina ima pravo da slavi taj dan.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je, kao što je poznato, odbacio apelacije dijela zastupnika Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska o pitanju ustavnosti 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH i 25. novembra kao Dana državnosti BiH kao neosnovane.

Ustavni sud je na sjednici od 6. jula 2017. godine utvrdio da je Zakon o proglašenju praznika u skladu s Ustavom, te da, za zastupnike sporne, odredbe nisu u suprotnosti s Međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom