Bosna i Hercegovina     | 28.02.2020. 15:33 |

Seminar o dječijoj zašititi u Kraljevini Norveškoj za omladinu i mlade roditelje

FENA Saopćenje

OSLO/SARAJEVO, 28. februara (FENA) - Seminar o praktičnim i pravnim aspektima dječije zaštite u Kraljevini Norveškoj, namijenjen omladini i mladim roditeljima održan je u organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine. 

Na seminaru, na kojoj je broj prisutnih bio iznad očekivanja, izlagači su bili Nedim Makarević, ambasador BiH u Norveškoj, Sibila Bašić, stručni savjetnik iz Bufetat, Region Øst, Marijana Lozić, advokatica iz Matrix Advokater te Zvonimir Vojtulek, političar, sveštenik metodističke crkve, sudski prevodilac i političar KrF (kršćanska narodna partija).

Seminar je bio fokusiran na izazove i moguće ishode prilikom djelovanja Službe dječije zaštite (Barnevernet). Poseban osvrt se odnosio na slučajeve u kojima su bh. državljani bili u kontaktu s Ambasadom BiH, odnosno s advokatom i prevodiocem. 

Cilj seminara je bio da se mladi ljudi, državljani BiH, informišu o ovdašnjim pravnim aspektima dječije zaštite, te praktičnim aspektima iste. 

Poseban interes za seminar su iskazali svojim prisustvom šefovi misija Srbije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije, koji su takođe suočeni s problemima vezanim za djelovanje Službe dječije zaštite (Barnevernet).

Po reakciji prisutnih vidljivo je da seminar bio izuzetno koristan, jer je dao odgovore na mnoga praktična pitanja iz te oblasti, saopćeno je iz Ambasade BiH u Oslu. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Helikopter se srušio u okean kod Norveške, jedna osoba poginula i pet povrijeđeno

U Gračanici održan seminar o HACCP sistemu sigurnosti hrane

Breivik tuži norvešku državu zbog držanja u samici

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom