Svijet     | 29.02.2020. 13:41 |

Grčka policija ispalila suzavac na migrante u blizini granice

FENA Internet

ATINA, 29. februara (FENA) - Grčka policija je ispalila suzavac na migrante koji su se okupili na granici s Turskom u subotu u vrijeme kada se kriza iz Sirije preljeva na Evropsku uniju.

Grčka, koja ima zategnute odnose sa svojim susjedom Turskom i koja je predstavlja prvu međunarodnu granicu za više stotina hiljada tražilaca azila 2015. i 2016. godine, ponovila je da će držati migrante podalje od svojih granica.

- Vlada će uraditi sve što može kako bi zaštitila svoje granice - kazao je glasnogovornik vlade Stelios Petsas novinarima.

Ankara je saopćila u četvrtak da više neće zadržavati više stotina tražioca azila nakon zračnih napada na ratom razoreni Idlib u Siriji u kojima su poginula 33 turska vojnika.

Nedugo nakon toga su se konvoji s ljudima zaputili prema grčkim morskim i kopnenim granicama, javlja Reuters.

- Ovo nema veze s Idlibom - kazao je Petsas, dodavši da su u protekla 24 sata grčke vlasti spriječile ulazak četiri hiljade ljudi preko granice.

Lokalna grčka TV stanica Skai objavila je video snimak uživo s turske strane sjeverne granice Kastanies na kojem se vidi kako grčka interventna policija ispaljuje suzavac na grupu migranata koji su bacali kamenje i uzvikivali pogrdne riječi.

Jedan svjedok je za Reuters izjavio da se oko 500 osoba nalazi u tampon zoni između dva granična punkta, a na turskoj strani je više stotina ljudi.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Bjesni požar na grčkom otoku Kritu, vlasti naredile evakuaciju

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Oblaci saharske prašine prekrili Grčku, temperature do 31 stepen Celziusa

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana