Bosna i Hercegovina     | 01.03.2020. 09:20 |

Deset stipendija najuspješnijim studentima u povodu Dana nezavisnosti BiH

FENA Saopćenje

BRČKO, 1. marta (FENA) - Fondacija porodice Bećirević je sinoć u Brčkom upriličila svečanost potpisivanja ugovora o stipendiranju sa deset uspješnih studenata iz tog grada.

Prema riječima predsjednice Fondacije dr. Samre Karamujić Fondacija porodice Bećirević već drugu akademsku godinu stipendira mlade Brčake.

- Ove godine smo odlučili da svečanost dodjele stipendija upriličimo uoči Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. To je naš doprinos obilježavanju ovog važnog datuma. Fondacija dodjeljuje deset stipendija, u ukupnom iznosu po 2.000 KM po studentu. Ovom prilikom pozivamo naše sugrađane da podrže ovu plemenitu ideju jer znamo da je obrazovanje naše omladine najbolja investicija. Stipendirajući napredne učenike i studente Fondacija nastoji pomoći u formiranju kvalitetnih kadrova koji će u budućnosti imati trajnu obavezu da stručno pomažu svome gradu - izjavila je dr. Karamujić.

Osim potpisivanja ugovora sa studentima, na svečanosti su predstavljene aktivnosti i promotivni katalog Fondacije porodice Bećirević.

Fondacija porodice Bećirević je nastala na osnovu darovnica Marije i Esme Bećirević  koje su nakon smrti svojih muževa Nežada i Seada Bećirevića brčanskom Preporodu poklonile porodičnu kuću sa okućnicom i pomoćnim objektima u centru Brčkog, uz uslov da Preporod osnuje fondaciju koja će finansijski pomagati mlade talentirane Brčake, s posebnom brigom o onima slabijeg imovinskog stanja.

Porodica Bećirević je dala nemjerljiv doprinos ekonomskom i kulturnom razvoju Brčkog u 20. vijeku.

Nežad Bećirević je bio predsjednik Preporoda u Brčkom nakon obnove njegova rada. Po struci je bio mikrobiolog i prvi je Brčak koji je postigao naučni stupanj doktora nauka.

Nežadova supruga Marija Bećirević, rođena Janković, doktor mikrobiologije, radni vijek je provela na odjeljenju brčanske mikrobiologije. Nakon penzionisanja, zajedno sa mužem Nežadom, godinama je volontirala na odjeljenju mikrobiologije. Marija Bećirević živi u Zagrebu.

Sead Bećirević je bio diplomirani ekonomista, radio je jedno vrijeme kao profesor u Srednjoj ekonomskoj školi u Brčkom, a nakon toga je radni staž proveo na rukovodnim pozicijama u fabrici akumulatora Tesla, te na mjestu direktora brčanske filijale Sarajevo osiguranja.

Seadova supruga Esma Bećirević, rođena Parčić, diplomirani agronom, veći dio radnog vijeka je provela u brčanskom komunalnom preduzeću na mjestu šefa gradskog rasadnika.  Esma Bećirević živi u Brčkom i aktivna je članica brčanskog Preporoda.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta