Bosna i Hercegovina     | 01.03.2020. 13:06 |

U Potočarima obilježen 1. mart, Dan nezavisnosti BiH

FENA Saopćenje

SREBRENICA, 1. marta (FENA) - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježen je polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari.

Kao i prethodnih godina, vijence na kamen-temeljac u mezarju položili su članovi udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida, predstavnici općine Srebrenica, Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, poslanici u Narodnoj skupštini RS i delegati u Vijeću naroda RS-a, predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, predstavnici Samostalnog sindikata PPDIVUT BiH, djeca iz HO MFS EMMAUS Srebrenica i građani koji su došli iz cijele Bosne i Hercegovine.

- Ovdje smo da se sjetimo svih onih koji su dali svoje živote za Bosnu i Hercegovinu. Poručujemo da je Bosna i Hercegovina preživjela, a 1. mart je jedan od temelja naše domovine - rekao je zamjenik načelnika opštine Srebrenica Hamdija Fejzić.

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović istakla je da joj je čast biti danas u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari.

- Upravo naš dolazak ovdje i obilježavanje Dana nezavisnosti na ovom mjestu je poruka da ne smijemo zaboraviti, ali isto tako da ćemo uime ovih nišana truditi se i boriti se da gradimo prosperitenije društvo za naše buduće generacije - rekla je Mahmutbegović.

Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a, smatra da se obilježavanjima pokazuje da je Bosna i Hercegovina opstala uprkos teškoj prošlosti.

- Obilježavamo širom ovog eniteta Dan nezavisnosti, mi smo svoji na svome. Bosna i Hercegovina je opstajala i opstat će uprkos svemu. Mi moramo proklamovati ideju jedankih prava i mogućnosti za sve građane naše zemlje - rekao je Salkić. 

U Kulturnom centru u Srebrenici bit će održana akademija povodom Dana nezavisnosti BiH. Prigodan program su pripremili i učenici. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

Delegacija MUP-a KS - Uprave policije obilježila Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Bosni i Hercegovini i svim njenim građanima Dan nezavisnosti čestitali Skupština i Vlada KS

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!