Bosna i Hercegovina     | 02.03.2020. 09:16 |

Oko 3.000 građana Brčkog na Trgu mladih obilježilo Dan nezavisnosti BiH

FENA Saopćenje

BRČKO, 2. marta (FENA) - Oko 3.000 građana Brčkog je u nedjelju na Trgu mladih obilježilo Dan nezavisnosti BiH. Položeno je cvijeće i vijenci na spomenik borcima Armije RBiH i na spomenik borcima HVO-a.

Brčake je pozdravio Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, a najmlađi su na gradskom trgu pustili u nebo 150 balona u bojama zastave Bosne i Hercegovine.

Na svečanoj akademiji sinoć se u Domu kulture prisutnima obratio Haris Zahiragić, član Predsjedništva SDA, Brčacima poznat po podršci koju im je dao prije nekoliko dana osuđujući odluku brčanskog gradonačelnika Siniše Milića da odloži nastavak sjednice Vlade zbog toga što je centar grada ukrašen zastavama Bosne i Hercegovine.

Nakon Zahiragića o povijesnom značaju 1.marta 1992.govorio je prof.dr. Šaćir Filandra. Čestitajući Dan nezavisnosti, profesor Filandra je naglasio da referendumu 1992.nije bilo alternative te da je čin referenduma bio legalan, legitiman i demokratski. U provedbi tog čina snage koje su učestvovale nisu pravile nikakva moralna i politička posrnuća, i to je jako važno.

-Bosna je zemlja, društvo, kultura i država koja kroz čitavu svoju povijest stoji i postoji na tronošcu, etničkom, političkom, religijskom, konfesionalnom i nacionalnom. Bilo kakvo radikalno pomjeranje tog tronošca dovodi do kataklizmičkih događaja i iskustvo od prije 25 godina rata i agresije svjedoči da se moramo dogovarati- izjavio je profesor Šaćir Filandra.

Na svečanoj akademiji su prisustvovali bošnjački i hrvatski predstavnici u političkom i kulturnom životu Brčko distrikta BiH.         

Kordinacija boračkih udruženja Armije R BiH i Udruženje građana Stećak su organizirali obilježavanje ovog datuma u Brčkom. Podršku organizatorima su pružile  navijačke grupe iz Brčkog okupljene, kako za sebe kažu, “pod zastavom ljiljana” te članovi motociklističkog kluba Grunf iz Brčkog.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Uskrsna čestitka gradonačelnika Brčkog

Milić i Nišić razgovarali sa učesnicima Sajma zapošljavanja u Brčkom

U Brčkom održano savjetovanje voćara majevičke regije

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom