Svijet     | 02.03.2020. 11:48 |

Zovko na Međuparlamentarnoj konferenciji u Zagrebu

FENA Saopćenje

ZAGREB, 2. ožujka (FENA) - Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjeluje na Međuparlamentarnoj konferenciji o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici (ZVSP) te Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj  politici (ZSOP) u okviru parlamentarne dimenzije hrvatskog predsjedanja Vijećem EU koja se održava u Zagrebu od 2. do 4. ožujka. 

Ona će kao zastupnica u Europskom parlamentu i zamjenica koordinatora Europske pučke stranke (EPP) u Odboru za vanjske poslove sudjelovati na Konferenciji u utorak u raspravi o vjerodostojnoj europskoj perspektivi država Zapadnog Balkana, priopćeno je iz Ured za odnose s javnošću Europske pučke stranke (EPP). 

Zovko u svom parlamentarnom radu aktivno sudjeluje u održavanju odnosa Parlamenta s regijom, posebice kao članica Parlamentarne radne skupine za Zapadni Balkan, te kao članica Izaslanstva za  Bosnu i Hercegovinu i Kosovo. Nadalje, Zovko kao suizvjestiteljica o novom instrumentu pretpristupne pomoći IPA III pregovara o novom propisu o financijskoj potpori za zemlje Zapadnog Balkana na njihovom putu prema europskim integracijama.

Zovko će u svom izlaganju na zagrebačkoj Konferenciji govoriti o najnovijim razvojima u procesu proširenja Europske Unije, kao što su odluka Vijeća iz listopada o zaustavljanju proširenja, te nova metodologija Komisije. Također će izraziti zadovoljstvo sastankom Vijeća, koji se treba održati u ožujku, kao i svibanjskim Summitom o zemljama Zapadnog Balkana u Zagrebu.

Na temelju upravo završenog službenog posjeta Turskoj, ona će govoriti i o najnovijoj situaciji na Bliskom Istoku i situaciji s migrantima i njihovom utjecaju na EU i Zapadni Balkan.

Na Međuparlamentarnoj konferenciji u Zagrebu sudjelovat će izaslanstva nacionalnih parlamenata država-članica EU-a i Europskog parlamenta. Nacionalni parlamenti država-kandidatkinja i država-članica NATO-a sudjeluju kao promatrači. Konferencija je izvrsna platforma za razmjenu informacija i najboljih praksi između nacionalnih parlamenata i Europskog parlamenta u temama povezanima sa ZVSP-om i ZSOP-om, navodi se u priopćenju.

 

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Zagreb dobitnik zlatne nagrade za Europsku prijestolnicu inkluzije i raznolikosti

Zagreb domaćin Svjetske izložbe pasa

U Sarajevu konferencija o razvoju sektora vodnih usluga u BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu