Svijet     | 02.03.2020. 14:54 |

Izraelci glasaju na trećim izborima u jednoj godini, mogući i četvrti

FENA Internet

JERUSALEM, 2. marta 2 (FENA) - Izraelski predsjednik Reuven Rivlin glasao je u ponedjeljak u trećim izraelskim općim izborima u godinu dana, tražeći od građana da izađu na izbore kako bi izbjegli drugi eventualni politički ćorsokak i moguće četvrte izbore.

Nedavne ankete javnosti ukazuju na tijesnu izbornu utrku između premijera Benjamina Netanyahua i njegovog vodećeg suparnika, centriste Bennyja Gantza, i na novu političku blokadu, nakon što su dva prethodna glasanja u 2019. okončana bez jasnog izbornog pobjednika.

- Ovo je obično praznični dan, ali je istina da se ne osjećam praznično. Samo imam osjećaj duboke sramote dok se suočavam s vama, moji sugrađani – izjavio je Rivlin nako što je ubacio glasački listić u svojoj izbornoj jedinici u Jerusalemu, navodi se u saopćenju iz njegovog ureda.

- Ne zaslužujemo još jednu užasnu predizbornu kampanju koja nas baca u blato, poput one koja je danas okončana – kazao je on, aludirajući na posebno turbulentnu predizbornu kampanju tokom proteklih nekoliko mjeseci.

Gantz, čelnik centrističke Plavo bijele stranke i bivši zapovjednik izraelske vojske, ubacio je glasački listić skupa sa suprugom u izbornoj jedinici u svom rodnom mjestu Rosh Ha'ayin,  sjeverno od Tel Aviva.

On je zatražio od svojih pristalica da izađu na izbore, rekavši kako se nada da „danas možemo prigrliti novu priliku za Izrael“. Pozvao je na „proces zacijeljenja“ podijeljenog izraelskog društva.

Netanyahu je ranije izjavio kako interne ankete koje je obavio Likud pokazuju da su njegova stranka i njeni ultraortodoksni jevrejski saveznici blizu ostvarenja većine od 61 od 120 poslaničkih mjesta u izraelskom parlamentu na današnjim izborima.

Ankete u izraelskim vodećim TV stanicama pokazuju da će biti tijesna utrka između Netanyahuovog desničarskog Likuda i Gantzove stranke centra. Obje stranke ne mogu osvojiti dovoljno glasova potrebnih za formiranje vladajuće koalicije, sudeći po anketama.

Netanyahuova kampanja za reizbor pod sjenom je njegovog predstojećeg suđenja za korupciju, koje će početi 17. marta.

Netanyahu i njegova supruga Sara kasnije su glasali u srednjoj školi u Jerusalemu.

- Tražim od građana Izraela da izađu na izbore. Ovo je veliko demokratsko pravo i i mi trebamo biti ponosni na njega – kazao je.

Glasanje će biti završeno do 22 sata, dok se rezultati izlaznih anketa očekuju kratko nakon toga, prenosi Xinhua.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

ICJ naredio Izraelu da poduzme mjere na osiguranju pomoći za Palestince u Gazi

Hezbolah uzvratio raketnim napadom na Izrael, ubijen 25-godišnjak

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo