Kultura     | 03.03.2020. 11:28 |

'Bosanska riječ' objavila knjigu kritika 'Historijski romani Halida Kadrića'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. marta (FENA) - Sarajevska izdavačka kuća "Bosanska riječ" objavila je ovih dana knjigu kritika "Historijski romani Halida Kadrića" iz pera uglednog književnog kritičara i analitičara Muhidina Džanka, docenta na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Džanko je u knjigu uvrstio i izvršio izbor književnokritičkih tekstova što su ih pisali  eminentni bh. književni kritičari i teoretičari književnosti. Ocjene govore da su ti romani po obimu, strukturi i namjeni novina u bosanskohercegovačkoj književnosti, te se za svaki veže neki značajan atribut.

On je naveo da se radi o "najobimnijem, najpotpunijem romanu ikada napisanom u bosanskohercegovačkoj književnosti", akademik Nedžad Ibrišimović je zapisao da je to "najzad veliki roman bošnjačke književnosti", akademik Ferid Muhić da se radi o "mega zvijezdi u sazviježđu književnosti", a književnik Damir Ovčina da je to "enciklopedija bošnjačkog traženja sebe". Književnik Zilhad Ključanin je zapisao da se radi o "vrlo bitnoj knjizi u našoj književnosti", a književni kritičar Željko Grahovac je za autora naveo da je "majstor pripovjedačke proze". 

Za sva tri romana u opusu ("Kobno raspuće", "Drugi ljudi", "Dugo svitanje") kaže se da čine literarne hronike državne, nacionalne i porodične povijesti cijelog 19. i 20. stoljeća, a čiji ukupni obim iznosi više od 5.500 stranica. 

Makroromaneskni ciklus "Kobno raspuće" 'pokriva' 19. vijek ("Užarena zemlja" period 1801-1821, "Zmajev let" 1822-l833, "Raskol" 1834-1878, "Novo doba" 1879-1900), a "Dugo svitanje" 20. vijek (prvi tom 1901-1918, drugi tom 1919-1945, treći tom 1946-1990 i četvrti tom 1991-2000), dok roman "Drugi ljudi" prati život bošnjačke porodice u Drugom svjetskom ratu i poratnom vremenu.

Taj ogromni književni projekat, po mišljenju Džanke, složena je "književna struktura u kojoj se iskazuje složena i visoko sofisticirana literarna vizija i književnoestetski program kakav nema parnjaka u našoj romanesknoj historijskoj literaturi". 

Ocjene eminentnih književnih kritičara i teoretičara književnosti su gotovo identične. 

 - Ovo je knjiga koja je Bošnjacima bila prijeko potrebna, roman koji treba postati obavezna lektira za cijelu naciju, djelo koje treba pročitati svako ko želi shvatiti, objektivno i bez predrasuda ne samo noviju povijest Bosne, nego i suštinsku pravednost borbe Bošnjaka za nacionalnu i kulturnu emancipaciju, te proniknuti u autentičnu, izvornu plemenitost njihovog karaktera, plemenitost koja je, još prije hiljadu godina, opravdano donijela naziv "Dobri Bošnjani" - naveo je Muhić, saopćeno je iz izdavačke kuće "Bosanska riječ".  

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Kadrić čestitao Svjetski dan učitelja

Poznati kandidati za nagradu 'Mali princ' za najbolju knjigu za djecu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu