Svijet     | 03.03.2020. 11:07 |

Netanyahuov Likud vodi na izborima, ali bez većine za formiranje vlade

FENA Internet

JERUSALEM, 3. marta (FENA)  - Stranka Likud izraelskog premijera Benjamin Netanyahua u vodstvu je  na trećim izraelskim izborima koji se održavaju u godinu dana, pokazale su izlazne ankete, ali je nejasno može li izraelski čelnik osigurati parlamentarnu većinu, dok treba da se ovog mjeseca pojavi na suđenju zbog optužbi za korupciju.

Izlazne ankete objavljene na izraelskim TV stanicama pokazuju da su Likud i njena mala ultranacionalistička saveznička stranka osvojili 59 mjesta na jučerašnjim izborima, dva manje od većine koja im je potrebna za  pobjedu.

Predviđano je da njegovi protivnici osvoje većinu od 61 mjesta u parlamentu. Dok, međutim, njegov glavni suparnik, centristička Plavo bijela stranka zaostaje za Likudom za nekoliko osvojenih mjesta, ankete ukazuju na nastavak 'paralize' izraelskog političkog sistema.

Zvanični rezultati su pristizali tokom noći i do ranih jutarnjih sati prebrojano je oko 14 posto glasačkih listića.

Obraćajući se bučnoj masi od nekoliko hiljada svojih ekstatičnih pristalica, Netanayahu je proglasio „gigantsku pobjedu“, prenosi AP.

-  Ovo je pobjeda mimo svih očekivanja jer pred nama stoje moćne sile. One su nas već ožalile. Naši su protivnici govorili da je Netanyahuova era okončana - kazao je.

Obećao je da će odmah početi raditi na formiranju nove koalicijske vlade i insistirati na svojoj tvrdolinijaškoj politici koja uključuje aneksiju velikih dijelova Zapadne obale – poteza koji bi uništio svaku preostalu nadu u uspostavu palestinske države.

Uprkos bučnim proslavama, Netanyahu bi mogao imati poteškoća u formiranju nove vlade. Nakon početnih prognoza da je premijer na korak do pobjede, izlazne ankete ukazale su na tijesnu izbornu utrku koja je ostavila premijera bez parlamentarne većine kojoj se nadao.

Ukoliko zvanični rezultati budu podudarni s izlaznim anketama, Netanyahu bi mogao izaći na suđenje 17. marta politički oslabljen i blokiran političkim ćorsokakom.

Netanyahu je optužen u novembru prošle godine za prevaru, kršenje povjerenja i primanje mita, čime je postao prvi aktuelni premijer protiv koga se vodi krivični postupak. On negira da je učinio bilo šta protuzakonito i tvrdi da je žrtva lova na vještice koji protiv njega provode tužioci, policija i neprijateljski mediji, navodi AP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Izbori u Hrvatskoj: Na Veliki petak u ponoć istječe rok za kandidature

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

ICJ naredio Izraelu da poduzme mjere na osiguranju pomoći za Palestince u Gazi

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!