Svijet     | 03.03.2020. 12:00 |

Policijski pretres u Njemačkoj protiv desničarske grupe 'Aryan Circle Germany'

FENA Internet

BERLIN, 3.marta (FENA) - Policija je u utorak u nekoliko njemačkih pokrajina  izvršila pretrese usmjerene protiv radikalno desne grupe "Aryan Circle Germany".

"Dvanaestorica osumnjičenih su se u junu prošle godine udružili u organizaciju 'Aryan Circle Germany' (Arijevski krug Njemačke) s ciljem pripremanja i poduzimanja napada na strance", saopćilo je u utorak državno tužilaštvo u Flensburgu.

Prema istim informacijama, osumnjičeni zasad nisu definirali konkretne ciljeve napada.

Prilikom pretresa je zaplijenjena veća količina propagandnog materijala i digitalnih dokaza o osnivanju ekstremističke grupe.

Neki od osumnjičenih su već u prošlosti bili kažnjavani zbog kršenja zakona o posjedovanju oružja kao i zbog kaznenih djela s radikalno desnom pozadinom.

"Aryan Circle Germany" je osnovan po uzoru na "Aryan Circle" koji je sredinom osamdesetih osnovan u zatvorima s ciljem propagiranja nadmoćnosti bijele rase.

Njemačka vlada je, nakon napada na sinagogu u Halleu prošle jeseni i pokolja s radikalno desnom pozadinom ovog mjeseca u Hanauu, najavila oštriji odnos prema ekstremno desnoj sceni.

Grupa "Aryan Circle Germany" uključujući i Bernda Tödtera, koji i danas djeluje kao skinhead, nasilni desničarski ekstremista i vođa scene, poznati su od ranije sgurnosnim strukturama Njemačke.

Državno tužiteljstvo Flensburga istražuje Bernda Tödtera i jedanaest drugih osoba u dobi od 19 do 57 godina zbog sumnje  da su dio  zločinačke organizacije i počinioci i nekoliko kaznenih djela, navodi njemački  Tagesspiegel .

Od ranog jutra policija je pretraživala objekte u Schleswig-Holsteinu, Donjoj Saksoniji, Hessenu i brandenburškom Beeskowu, rekla je u utorak glasnogovornica tužiteljstva Stephanie Gropp.

Tödter i njegovi sljedbenici osnovali su grupu "Aryan Circle Germany" u Bad Segebergu u ljeto 2019. godine u svrhu činjenja ksenofobičnih zločina kroz napade na imovinu i lica te kršenje zakona o oružju.

Istraga se također odnosi na sumnju da su Bernd Tödter i njegovi ljudi nastavili upravljati  grupom "Sturm18", a koju  je hesenski ministar unutarnjih poslova Peter Beuth (CDU) u oktobru 2015. zabranio. Broj 18 stoji za slovo A i H u abecedi, i predstavlja kod za  prva slova imena  i prezimena  Adolfa Hitlera.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Avioni više neće prevoziti poštu unutar Njemačke

Nekoliko osoba poginulo u sudaru autobusa u blizini Leipziga

Baerbock: Humanitarne organizacije moraju biti u prilici da nesmetano dostavljaju pomoć u Gazu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo