Kultura     | 03.03.2020. 12:22 |

U Travniku promocija knjige 'Ikavski zemljopis', autora Ivana Lovrenovića

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 3. ožujka (FENA) - Knjiga "Ikavski zemljopis", autora Ivana Lovrenovića, bit će predstavljena u srijedu u Travniku.

Književnik Josip Mlakić navodi kako je knjiga "Ikavski zemljopis" svojevrsni remake putopisa "Putovanje po Bosni 1845.", Ivana Franje Jukića.

"Lovrenović, dakle, hodeći tragom Ivana Franje Jukića 'ikavskim zemljama', počevši od Gornjeg Vakufa/Uskoplja, pa preko Bugojna, Donjeg Vakufa, Kupresa, Šujice, Livna, Glamoča, Rame, kao da u Jukićev putopis upisuje 'višak povijesti' koji se tu nataložio od Jukićeva vremena pa do danas, s naglaskom na posljednji i Drugi svjetski rat, ovisno kako se koja od ovih kataklizmi odrazila na svako pojedino mjesto.

U putopis je utkan cijeli niz briljantnih književnih minijatura koji male, skrajnute i zaboravljene toponime izdižu na rang općeg, čineći ih u pojedinim trenucima zanimljivima poput najvećih turističkih atrakcija, po sufijskom principu koji Lovrenović spominje na jednom mjestu - 'kaplja u moru - more u kaplji'", napisao je Mlakić.

U program promocije knjige, bit će postavljena i izložba fotografija Josipa Lovrenovića, koje predstavljaju izbor iz fotografskih snimaka objavljenih u knjizi, nastalih tokom zajedničkog putovanja 2018. godine.

Nakladnici knjige su Synopsis Zagreb, Synopsis Sarajevo i GS-Tvornica mašina Travnik.

Knjiga "Ikavski zemljopis" bit će predstavljena u srijedu u Zavičajnom muzeju Travnik, s početkom u 18 sati.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Objavljena knjiga Zorana Tomića 'Političke kampanje'

Mostarska promocija „Feminističke čitanke“

Predstavljena knjiga 'Bosansko Kraljevstvo i Srpska Despotovina'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo