Bosna i Hercegovina     | 03.03.2020. 15:07 |

Vrijedna donacija Ambasade NR Kine za djecu sa poteškoćama u razvoju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. marta (FENA) - Ambasador Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Ji Ping danas je posjetio Centar za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju "Colibri" u Sarajevu, te im uručio vrijednu donaciju Ambasade za potrebe radionice.

Prijemu je uime Općine Centar prisutvovao i načelnik Nedžad Ajnadžić, zajedno sa savjetnikom Osmom Babićem i pomoćnicom za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar Jasminom Fazlić. Usluge "Colibrija" koristi 75 mališana sa područja centralne gradske općine, saopćeno je iz Općine Centar.

Predsjednica Udruženja "Colibri" Aida Hrnjić ističe da je Ambasada Kine nabavila i donirala opremu u vrijednosti od 30.000 KM za pokretanje projekta otvaranja radionice koja će imati i edukativnu ulogu, te u kojoj će djeca moći praviti male proizvode.

- Cilj našeg Centra je da u budućnosti budemo samoodrživi i ne zavisimo od grantova i donacija, već da naši roditelji koji su nezaposleni, a ima ih jako puno, uz našu djecu sami zarađuju. To je neki tip socijalnog poduzetništva, mada smo mi zemlja koja nažalost nema zakon o socijalnom poduzetništvu, ali namjeravamo iskoristiti mogućnosti koje nam se pružaju unutar tog prostora. Stoga je Ambasada Kine za pokretanje projekta otvaranja radionice nabavila i donirala potrebnu opremu u vrijednosti od 30.000 KM. Izuzetno smo zahvalni na ovoj donaciji kako bi započeli aktivnosti na planiranom putu samoodrživosti - izjavila je Hrnjić.

Osim donirane opreme, obezbijeđene su i besplatne edukacije za dvije osobe za rad sa djecom po sistemu Tomatisa, metodologije koja dolazi iz Luksemburga. Centar za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju "Colibri", je jedan od rijetkih centara u kojem certificirane osobe po spomenutom sistemu besplatno rade sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju.

Za otvaranje nove radionice biće potreban dodatni prostor za šta je načelnik Ajnadžić ponudio pomoć Općine u granicama koliko joj to dozvoljavaju njene mogućnosti. Ambasador Ping i načelnik Ajnadžić ovom prilikom su korisnicima Centra uručili igračke.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Počeli radovi na uređenju arheološkog parka Kalin-hadži Alijina džamije

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta