Bosna i Hercegovina     | 03.03.2020. 14:12 |

Kapetanović: Suština odgovornog novinarstva je u njegovom uticaju na društvo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. marta (FENA) - Suština odgovornog novinarstva je u njegovom uticaju na društvo, a ne u broju klikova ili lajkova za određenu priču, izjavio je  šef Političkog odjela Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Amer Kapetanović na regionalnoj radionici „Moderno novinarstvo za sigurnosne izazove modernog doba“, koja se održava danas u Skoplju, saopćilo je to vijeće. 

Na toj radionici čije je organizator RCC razgovara se o odnosu između radikalizacije, ekstremizma, terorizma i medija i novinarstva.

- Sigurnosni izazovi našeg doba su zaista mnogobrojni, od pojave smrtonosnih virusa i nasilnog ekstremizma, koji često dovodi do terorističkih napada, do lažnih vijesti kojima cilj nije informisanje već obmanjivanje. Novinarstvo se, uz sve to, suočava s još jednom pojavom, društvenim medijima. Pravi izazov za novinare je, naime, kako pronaći način da se umjesto trke za negativnim ili vanrednim vijestima struka usmjeri na posljedice koje lažni ili polovično istinit narativ može imati na društvo. Suština odgovornog novinarstva leži u njegovom uticaju, a ne u broju klikova ili lajkova za određenu priču - kazao je Kapetanović.

Više od 70 odsto građana regiona smatra da su zloupotreba društvenih medija, lažne vijesti i propaganda, sigurnosna prijetnja, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja koje je Vijeće za regionalnu saradnju nedavno provelo.

To je razumljivo s obzirom na to da je, prema izvještaju o digitalnom napretku u svijetu i Međunarodnoj telekomunikacijskoj uniji (ITU), broj korisnika interneta u svijetu premašio četiri milijarde i sada čini 55 posto svjetske populacije, dok je broj korisnika društvenih mreža veći od tri milijarde.

Na zapadnom Balkanu ove su brojke u porastu. Naime, u periodu od 2000. do 2017. godine zabilježeno je povećanje korištenja interneta do 81 odsto, sa preko 50 odsto korisnika dobi između 18 i 34 godine.

- Sve u svemu, tlo je veoma plodno za širenje istine, ali je jednako plodno i za širenje lažnog narativa - saopćeno je iz RCC-a.

 

Učesnike radionice pozdravili su i ministar bez portfelja zadužen za komunikacije, odgovornost i transparentnost u Vladi Sjeverne Makedonije Robert Popovski, nacionalni koordinator za borbu protiv nasilnog ekstremizma i terorizma u Nacionalnom odboru za suzbijanje nasilnog ekstremizma i borbu protiv terorizma Sjeverne Makedonije Borce Petrevski i šef tima za odnose s javnošću i komunikacije u Delegaciji Evropske unije u Sjevernoj Makedoniji Alex Melamed. Svi izlagači su saglasni da se tradicionalno sigurnosno bojno polje prenijelo na internet, i da su se time pojavili različiti izazovi koji zahtjevaju odgovarajuću reakciju, te istakli značajnu ulogu medijske zajednice u etičkom i profesionalnom izvještavanju kako bi se osigurale pouzdane i vjerodostojne informacije, spriječilo širenje lažnih narativa, te se isti uvijek provjeravali sa stvarnim stanjem. 

      

Među učesnicima radionice bili su novinari i predstavnici vlasti sa zapadnog Balkana, zajedno sa domaćim i stranim stručnjacima za sigurnost, koji su razgovarali o savremenim sigurnosnim izazovima i medijskoj pažnji koja im se pruža. Učesnici su razmijenili mišljenja i praktična iskustva o načinima suzbijanja lažnih vijesti i praksi dezinformiranja, fenomenu radikalizacije mladih u internetskom okruženju, s posebnim osvrtom na društvene medije, i na kraju pokušali definisati profesionalni etički balans izvještavanja o terorizmu.   


Radionicu je organizovalo Vijeće za regionalnu saradnju, zajedno s partnerima, Nacionalnim odborom za suzbijanje nasilnog ekstremizma i borbu protiv terorizma u Sjevernoj Makedoniji i kabinetom ministra bez portfelja zaduženog za komunikacije, odgovornost i transparentnost u Vladi Sjeverne Makedonije.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U Mostaru radionica o stanju i problemima energetske tranzicije u BiH

Radionica za roditelje o važnosti radnog pamćenja kod djece

Body Space radionica o ženskom zdravlju 9. marta u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo