Ekonomija     | 03.03.2020. 14:58 |

U Trebinju Samit energetike 'Energetska budućnost zapadnog Balkana'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. marta (FENA) - Predstavnici energetskog sektora regije, poslodavci, predsjednici uprava, menadžeri, te predstavnici državnih institucija, lokalnih samouprava, akademske zajednice, razvojnih agencija, nevladinog sektora okupit će se na Samitu energetike, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije 5. i 6. marta u Trebinju.

Ta stručna manifestacija obradit će, putem panel diskusija, tematske cjeline tržište energije, energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije.

Centralne teme Samita za 2020. godinu su investicioni projekti energetskog sektora, kao i zelene investicije, regionalni energetski projekti kroz regionalnu saradnju, regionalno napredovanje, poslovni sastanci kompanija cijele regije, saradnja po modelu JPP (javno privatno partnerstvo).

Na skupu će sudjelovati i predstavnici Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju (OIEiEK) Federacije BiH.

Federalni operater uspostavljen je Zakonom o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije s ciljem stvaranja institucionalne strukture za operacionalizaciju sistema podsticaja proizvodnje i otkupa električne energije iz postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju.

Rad i poslovanje Operatora za OIEiEK reguliraju i nadziru Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji BiH, svako u okviru svojih nadležnosti.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom