Svijet     | 03.03.2020. 16:26 |

Australska novinska agencija AAP najavila gašenje nakon 85 godina rada

FENA Internet

CANBERRA, 3. marta (FENA) – Australska nacionalna novinska agencija Australian Associated Press (AAP) objavila je u utorak da će biti ugašena krajem juna, nakon što je njenih 85 godina rada ugroženo padom broja pretplatnika i besplatnom distribucijom novih sadržaja na digitalnim platformama.

- Najtužniji dan: AAP se gasi nakon 85 godina sjajnog novinarskog rada. AAP porodica gorko će nedostajati svima – objavio je glavni urednik AAP Tony Gillies u tweetu.         

AAP sa sjedištem u Sydneyu pokrenuo je u 1935. novinski izdavač Keith Murdoch, otac osnivača News Corp, Ruperta Murdocha.  Agencija je u vlasništvu novinskih organizacija Corp. Australia, Nine Entertainment Co., Seven West Media i Australian Community Media.          

 Agencija je postala slavna po poštenom i nepristrasnom izvještavanju i svom izuzetnom uticaju širom ruralne i urbane Australije. Iznenadna odluka njenih vlasnika da zatvore agenciju izazvala je negodovanje i među njenim osobljem i među brojnim Australcima koji je smatraju stupom slobodnog i poštenog novinarstva u zemlji, prenosi  Associated Press.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Australska policija nazvala napad nožem na biskupa Asirijske crkve terorističkim činom

Na tržište BiH isporučene zdjele u kojima je utvrđena prisutnost melamina - agencija

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu