Ekonomija     | 04.03.2020. 08:22 |

Otvaranjem novog terminala u Živinicama počinje zanavljanje naftnih rezervi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. marta (FENA) - Terminali Federacije BiH danas će otvoriti novoizgrađeni terminal tečnih naftnih derivata u Živinicama, što predstavllja početak zanavljanja obavezujućih rezervi nafte i naftnih derivata.

Predsjednik Uprave privrednog društva ''Operator-Terminali Federacije'' d.o.o. Sarajevo Hermedin Zornić Feni je kazao da je značaj veliki za čitavu Federaciju.

- Ovo je početak zanavljanja, a mi za to i jesmo registrovani, za postavljanje i obnavljanje rezerve naftnih derivata radi snabdijevanja Federacije BiH u slučaju prijetnje energetskoj sigurnosti u vanrednim poremećajima, u slučaju ratnih dešavanja i slično - rekao je Zornić.

Naveo je da je u podružnici u Živinicama završena prva faza radova, a da će moći skladištiti oko šest miliona litara. Prva faza podrazumijeva jedan balon, i druge pripreme, a druga faza mogla bi biti realizirana do kraja godine kada bi kapacitet terminala bio 46 miliona kubnih metara.

- Donošenjem Zakona o naftnim derivatima i potpisivanjem Direktive EU Federacija BiH mora imati obavezujuće naftne derivate - naglasio je Zornić.

Podsjetio je da Federacija BiH ima osam terminala od toga četiri kontinentalna, tri vojna i jedan pomorski. Ukupna zapremina je 200 miliona litara.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Biden će odobriti ispuštanje do milion barela nafte dnevno iz državnih rezervi

Vučić: Procijenit ćemo ima li dovoljno pšenice i za regiju

Japan radi na puštanju u promet naftnih rezervi nakon zahtjeva SAD-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta