Kultura     | 04.03.2020. 13:39 |

Potpisani ugovori za finansiranje projekata u oblasti nauke u FBIH (VIDEO)

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 4. marta (FENA) - Ugovori o finansiranju i sufinansiranju programa i projekata u oblasti nauke u 2020. godini u Federaciji BiH potpisani su u srijedu u Mostaru, a potpisali su ih sekretar Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke Alden Kajtaz i predstavnici 12 javnih visokoškolskih i naučnih ustanova u Federaciji BiH.

Za ove je namjene Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke u budžetu za 2020. godinu izdvojilo 1,2 miliona maraka.

Ugovori su potpisani sa svih šest javnih univerziteta u FBiH - Univerzitet u Sarajevu (320.060 maraka) Univerzitet "Džamal Bijedić" Mostar (153.080 maraka), Sveučilište u Mostaru (174.860), Univerzitet u Bihaću (138.560 maraka), Univerzitet u Zenici (153.080 maraka) i Univerzitet u Tuzli (189.380 maraka) te sa Franjevačkom teologijom Sarajevo (15.000 maraka), islamskim pedagoškim fakultetima u Zenici i Bihaću (po 15.000 maraka), Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu (15.000 maraka), Sveučilišnom kliničkom bolnicom Mostar (15.000 maraka) i Univerzitetskim kliničkim centrom Tuzla (15.000 maraka).

- Dodijeljena sredstva namijenjena su za razvoj naučno-istraživačkog rada, za doktorske disertacije na univerzitetima, za izdavanje njihovih naučnih časopisa i drugo - kazao je Kajtaz.

Dodao je i kako to nije sve što je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke u ovoj budžetskoj godini planiralo uraditi kada je u pitanju nauka.

- U vrlo skorom periodu objavit ćemo još jedan javni poziv u vrijednosti od pola miliona maraka za naučno-istraživački rad i na taj način pomažemo nauku u BiH, odnosno u Federaciji BiH - dodao je Kajtaz.

Zahvaljujući se na dodijeljenim sredstvima, dekan Franjevačke teologije u Sarajevu fra Damir Pezer kazao je kako je njihovo učilište malo, ali vrlo važno za BiH i Federaciju BiH.

- Mi smo malo, ali za našu državu i Federaciju BiH vrlo važno učilište jer naša stoljetna prisutnost u BiH značajna je za sve naše narode. Uz naše samostane uvijek su bile i škole, a od 1909. godine u Sarajevu je i naša Franjevačka teologija. Ova finansijska podrška nije ogromna svota novaca, ali nam je i ta suma važna za priznanje i rad franjevaca - naglasio je Pezer.

Prorektorica Univerziteta u Sarajevu Dženana Husremović istakla je kako je Federalno ministarstvo obrazovanja jedan od glavnih partnera sarajevskog univerziteta kada je u pitanju razvoj naučno-istraživačkog rada i ulaganje u naučno-istraživačku opremu.

- Zahvaljujući projektima koji su finansirani iz Federalnog ministarstva obrazovanja, kao i opremi koja je kupljena od novca koji smo dobili, Univerzitet u Sarajevu zaista je realizirao neke vrlo značajne naučno-istraživačke projekte. Između ostalog, nabavili smo opremu koja nam omogućava mjerenje kvalitete zraka, niz biomedicinskih istraživanja, razvijene su neke nove tehnike i tehnologije u različitim područjima kojima se bave naši naučnici, tako da se iskreno nadamo da će se i dalje poticati naučno-istraživački rad jer bez nauke nema ni kvalitetnog društva ni ekonomije - poručila je Husremović.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/4091

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1y_WGyJA6ngBWvxdpUvLMpJ3xH7dYnIlG?usp=sharing

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Mostar domaćin naučno-stručne konferencije o umjetnoj inteligenciji u BiH

FMON potpisao Memorandum o suradnji s Udruženjem NARKO-NE

Koji su ključni problemi visokog obrazovanja u FBiH?

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo