Bosna i Hercegovina     | 04.03.2020. 13:01 |

Radončić: Barem jedna osoba u svakom domu treba znati pružiti prvu pomoć (VIDEO)

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 4. marta (FENA) - Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i ove je godine obilježilo 1. mart - Međunarodni dan civilne zaštite i Dan zaštite i spašavanja civilne zaštite Bosne i Hercegovine. 

U sklopu ceremonije održane u Operativno-komunikacijskom centru BiH 112, dodijeljene su zahvalnice i pohvale zaslužnim bh. građanima, pojedincima i organizacijama u sistemu zaštite i spašavanja, a zatim je na platou ispred Parlamentarne skupštine BiH, u organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH i uprava civilne zaštite Federacije BiH i Republike Srpske, održana zajednička metodsko-pokazna vježba spašavanja s visina u slučaju zemljotresa. 

Vježbu su izveli pripadnici Federalne uprave civilne zaštite, Republičke uprave civilne zaštite i Službe prvog odgovora Kantona Sarajevo (MUP, Hitna pomoć, Profesionalna vatrogasna jedinica). 

Prije početka vježbe javnosti se obratio ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić koji je rekao da priroda čovjeka često podsjeti da živi u stalnoj opasnosti od različitih vrsta nesreća i katastrofa koje mogu u jednom trenu promijeniti živote ljudi.

- Smanjiti posljedice mogućih nesreća i katastrofa između ostalog znači i voditi stalnu brigu o njihovoj prevenciji i spremnosti na brz odgovor. Bili smo svjedoci neukrotivosti priprede i znamo koliko je važno ljudima pomoći u spašavanju života i materijalnih dobara. Generalna skupština Međunarodne organizacije civilne zaštite za temu ovogodišnjeg 1. marta odabrala je vitalnu ulogu građana u spašavanju pod nazivom Civilna zaštita i osposobljeni pružaoc prve pomoći u svakom domu - kazao je ministar sigurnosti BiH. 

Ističe da je važno da u svakom domu barem jedna osoba zna pružiti prvu pomoć prije stizanja medicinskog i spasilačkog osoblja. 

- Stoga je važno podržati i koordinirati obučavanje i opremanje građana da mogu pomoći sebi i drugima u slučaju nesreća, pokrenuti programe za masovno obučavanje građana i podizanje svijesti uz korištenje moderne tehnologije i načina učenja da bi svaki dom imao osobu obučenu za pružanje prve pomoći, te iznaći načine motivacije građana za aktivno učešće u sistemu zaštite i spašavanja u BiH i razvijanja osjećaja solidarnosti spram unesrećenih - objasnio je Radončić. 

Orden viteza Međunarodnog reda civilne odbrane dodijeljen je Predragu Ristoviću, Eugenu Ćubeli i Mustafi Kadribegoviću.

Zahvalnice zaštite i spašavanja dodijeljene su Ambasadi Republike Češke u BiH, Sportskom i naučno-istraživačkom klubu "Atom" iz Zavidivića, Spasilačkoj službi "Wolf" iz Foče, Federalnom hidrometeorološkom zavodu (FHMZ), Sveti Đurđeviću iz World Visiona, Fondaciji "Cure", Dobrovoljnom vatrogasnom društvu "Gornji Rahić" iz Brčko Distrikta, te Aidi Hadžić - Hurem iz UNDP-a. 

Pohvale zaštite i spašavanja dodijeljene su Milanu Novitoviću, Muharemu Ćupini, Stevi Perišiću, Enesu Memiću, Jadrnki Jurić, Draganu Jeliću, Hajrudinu Đonliću, Elvedinu Osmanbašiću, Ševali Korajčević i Almiru Beridanu. 

Pogledajte http://fena.ba/video/4089

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1U3PWIFjLPsCVBIB_QikzTgLtGFYJjDV3?usp=sharing 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Radončić: Nema rata, osim protiv mafije, siromaštva i korupcije

Radončić: SBB će podržati kandidata opozicije za člana Predsjedništva BiH

Radončić: Naredna godina je prijelomnica, Bosna i Hercegovina će opstati

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu