Kultura     | 04.03.2020. 13:52 |

OŠ 'Husein ef. Đozo' priprema četvrti Sajam kreativnosti 'Naših ruku djelo'

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 4. marta (FENA) - Osnovna škola "Husein ef. Đozo" u Goraždu i ove godine organizuje Sajam kreativnosti "Naših ruku djelo" koji se tradicionalno održava u susret 8. martu, Međunarodnom danu žena.

Učenici, nastavnici i roditelji već duži period vrijedno pripremaju različite rukotvorine koje će ponuditi na četvrtom izdanju sajma, čije je održavanje najavljeno za petak, 6. marta.

- U Osnovnoj školi "Husein ef. Đozo" gotovo tokom čitave školske godine traju pripreme za Sajam kreativnosti "Naših ruku djelo" čiji je i sam naziv simboličan i posebno značajan za nas. To su djela koje prave naši učenici zajedno sa svojim nastavnicima i roditeljima, a u februaru su intenzivnije pripreme na vannastavnim aktivnostima kada svi učenici sa nastavnicima održavaju radionice, gdje stvaraju svoje kreacije ciljano povodom 8. marta - kazala je direktorica OŠ "Husein ef. Đozo" Halida Kurtović.

Dodaje da će i ove godine na sajmu biti izloženi raznovrsni proizvodi.

- Nastaje zaista mnogo rukotvorina gdje djeca pokazuju nevjerovatnu kreativnost, tako da se i mi iznenadimo šta sve naprave. Takođe, ponosni smo na činjenicu da na ovaj način učenici njeguju našu tradiciju i ne dozvoljavaju da ona padne u zaborav. Uz roditelje i nastavnike, na radionicama nerijetko dođe i treća dob pa svoje umijeće prenesu na najmlađe - pojašnjava Kurtović.

Navodi da se organizacijom sajma nastoji podstaći poduzetnički duh kod učenika. Oni su u cijelom projektu glavni akteri te organizuju radionice, planiraju, izrađuju i na kraju aranžiraju, promovišu i prodaju proizvode.

- Takođe oni odlučuju na koji način će biti utrošena sredstva prikupljena tokom sajma jer Vijeće učenika daje prijedloge. Prvi sajam je bio humanitarnog karaktera, naredna dva sredstva gdje će se utrošiti odlučili su učenici tako da je škola puna njihovih ostvarenih ideja na koje smo jako ponosni - istakla je direktorica OŠ "Husein ef. Đozo".

Četvrti Sajam kreativnosti "Naših ruku djelo" bit će održan u fiskulturnoj sali škole od 16 do 18 sati.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Goraždani traže rješavanje problema nelegalne deponije u Šišetima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo