Ekonomija     | 04.03.2020. 14:41 |

Hitna podrška Svjetske banke za odgovor na koronavirus

FENA Saopćenje

 

WASHINGTON, 4. marta (FENA) - Grupacija Svjetske banke stavlja na raspolaganje početni paket u iznosu do 12 milijardi dolara,  kao hitnu podršku zemljama koje su pogođene zdravstvenim i ekonomskim posljedicama svjetske epidemije.

Ovaj finansijski paket je dizajniran da pomogne zemljama članicama da pruže djelotvoran odgovor i, gdje je moguće, smanje tragične posljedice coronavirusa.   

Kroz ovaj novi hitni paket Grupacija Svjetske banke će pomoći zemljama u razvoju u jačanju zdravstvenih sistema, uključujući i bolji pristup zdravstvenim uslugama, u cilju zaštite od epidemije, jačanja nadzora nad bolesti, jačanja javno-zdravstvenih intervencija i rada s privatnim sektorom na smanjenju uticaja na ekonomiju. Finansijski paket, za koji će se koristiti sredstva IDA-e, IBRD-a i IFC-a, biće koordiniran na globalnom nivou, kako bi se pružila podrška odgovorima na nivou pojedinih zemalja.

U okviru paketa za podršku za COVID-19, na raspolaganje će se staviti početno krizno finansiranje u iznosu do 12 milijardi dolara, od čega je 8 milijardi dolara novih sredstava,  po hitnom postupku. Tu je uključeno do 2,7 milijardi dolara novog finansiranja od IBRD-a; 1,3 milijarde dolara od IDA-e, dopunjeno s 2 milijarde dolara iz postojećeg portfolija Banke, koje će se preusmjeriti na nove prioritete,  i 6 milijardi dolara od IFC-a, što uključuje 2 milijarde dolara iz postojećih fondova za trgovinu. Biće uključeni i savjeti o politici i tehnička pomoć, za što će se koristiti globalna ekspertiza i znanje na nivou zemlje. 

- Radimo na pružanju brzog, fleksibilnog odgovora zasnovanog na potrebama zemalja u razvoju koje su pogođene širenjem COVID-19. To uključuje hitno finansiranje, savjete o politici i tehničku pomoć, uz oslanjanje na postojeće instrumente i ekspertizu Grupacije Svjetske banke, kako bi se pomoglo zemljama da odgovore na krizu - rekao je predsjednik Grupacije Svjetske banke David Malpass. 

Finansijski paket će pružiti grantove i zajmove s niskom kamatom od IDA-e za zemlje s niskim prihodima i zajmove od IBRD-a za zemlje sa srednjim prihodom, korištenjem bančinih operativnih instrumenata uz ubrzanu obradu po hitnom postupku. Međunarodna finansijska korporacija, ogranak Svjetske banke koji radi s privatnim sektorom, svojim klijentima će pružiti podršku neophodnu za nastavak poslovanja i  očuvanje radnih mjesta. 

 Podrška Svjetske banke će obuhvatiti niz intervencija na jačanju zdravstvenih usluga i primarne zdravstvene zaštite, jačanju praćenja bolesti i izvještavanja, obuci zdravstvenih radnika na prvoj liniji, poticanju angažmana zajednice da bi se očuvalo povjerenje javnosti, te unaprjeđenju pristupa liječenju za najsiromašnije pacijente. Banka će takođe pružiti savjete o politici i stručne savjete, kako bi se osiguralo da zemlje imaju pristup globalnoj ekspertizi.  

IFC će raditi s klijentima komercijalnih banaka na povećanju finansiranja trgovine i kreditnih linija za obrtni kapital. IFC će takođe pružiti podršku direktno svojim korporativnim klijentima, s fokusom na strateške sektore, uključujući medicinsku opremu i lijekove, kako bi se očuvali lanci nabavke i smanjili rizici. U takva rješenja će biti ugrađena iskustva stečena tokom sličnih pojava u prošlosti, u cilju smanjenja ekonomskih i društvenih negativnih uticaja COVID-19 u cijelom svijetu.  

 Zemlje se suočavaju s različitim nivoom rizika i ugroženosti od COVID-19, pa će zahtijevati različite nivoe podrške. Grupacija Svjetske banke će staviti prioritet na najsiromašnije zemlje i one koje imaju velik rizik, a mali kapacitet. Kako se širenje COVID-19 i njegovih uticaja i bude dalje razvijalo, Grupacija Svjetske banke će svoj pristup i sredstva prilagođavati potrebama. 

Grupacija Svjetske banke aktivno radi s međunarodnim institucijama i organima zemalja na pomoći za koordinaciju globalnog odgovora.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Nastavljeni razgovori s predstavnicima Svjetske banke o izgradnji deponije Trešnjica

Svjetska banka pripremila analizu sistema socijalne zaštite s ciljem izrade socijalne karte FBiH

Centralna banka BiH se pridružuje RAMP-u Svjetske banke s ciljem unapređenja upravljanja rezervama

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu