Kultura     | 04.03.2020. 15:06 |

Predstavljena knjiga posvećena vodećem bh. geomorfologu Ibrahimu Bušatliji

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 4. marta (FENA) - "Prof. dr. Ibrahim Bušatlija: naučnik, humanista, patriota" naziv je knjige posvećene tom naučniku i vodećem geomorfologu u Bosni i Hercegovini, s autorskim potpisom Nihada Halilbegovića, koja je predstavljena danas u Bošnjačkom institutu u Sarajevu.

Knjigu je izdala Bošnjačka zajednica kulture "Preporod", a na predstavljanju su govorili Avdo Sofradžija, Kemal Mahić, Nusret Drešković i Selman Selhanović.

Selman Selhanović vrijednost te knjige vidi i u tome da je ona prilika da se javnost prisjeti profesora Bušatlije, istakavši da se radi o vrijednoj i potrebnoj knjizi.

- Knjiga je koncipirana u tri segmenta u kojim se govori o Ibrahimu Bušatliji kao naučniku, kao humanisti i kao patrioti - kazao je on.

Selhanović je također naglasio da je Bušatlija bio izuzetna ličnost, čovjek koji je volio druženja i putovanja.

- Često je svojim studentima znao govoriti da se geografija uči na nogama, dakle putuje se - podvukao je.

Govoreći o patriotizmu profesora Bušatlije, Selhanović je istakao da se on u svojoj šezdeset drugoj godini stavio na raspolaganje Armiji BiH 1992. godine nudeći tada autoru knjige koji je bio sekretar za odbranu da se priključi odbrani BiH.

Autor knjige Nihad Halilbegović ističe da je ova knjiga zapis o jednom velikom čovjeku, profesoru koji je napisao više od 100 naučnih radova koji se koriste širom Evrope.

Halilbegović je istakao da je Bušatlija bio jedinstven kao naučnik i inovator koji je pronašao kraške luke, dao im ime, te koje se danas izučavaju i u SAD.

Autor knjige o Ibrahimu Bušatliji ističe da je on bio i veliki patriota, koji se kao dječak priključio u Drugom svjetskom ratu pokretu otpora. Bio je, kaže Halilbegović, i antifašista i antitotalirista.

Halilbegović se također prisjeća da je boreći se protiv nepravde i nejednakosti Bušatlija  bio poslan na Goli otok.

Reditelj dokumentarnih filmova Dinno Kassalo prisjetio se kako je profesor Ismet Bušatlija bio vrsan poznavalac prirode te da je sarađivao s njim na filmovima.

Kassalo je također vratio u sjećanje da je Bušatlija u kanjonu  Rakitnice ekipi s kojom je radio govorio Homerovu "Ilijadu i Odiseju".

Bosanskohercegovački geograf Ibrahim Bušatlija rodio se 1930. godine u Vitini, općina Ljubuški, gdje je završio osnovnu školu. Srednju školu završio je u Mostaru, a Filozofski fakultet u Sarajevu. Preminuo je prošle godine u 89. godini u Sarajevu. 

Profesor Bušatlija predavao je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, Poljoprivrednom fakultetu i Fakultetu političkih nauka.  

Tokom života objavio je više stručnih radova, studija, priručnika i udžbenika, među kojima i "Kras Bosne i Hercegovine", "Neum i bosansko primorje" te "Visoke planine BiH".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

'Sakupljač sjenki' autora Samira Deumića predstavljen na Sajmu knjiga u Sarajevu

‘Ganganet’ virtualno promovira kulturu Hercegovine

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu