Bosna i Hercegovina     | 04.03.2020. 17:58 |

Aganović: Usvojeni pravilnici kojima se regulišu prava branilaca u BPK

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 4.marta (FENA) – Vlada Bosanskopodrinjskog kantona Goražde, na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja, dala je saglasnost na niz pravilnika kojima se regulišu određena prava branilaca i članova njihovih porodica.

Resorni ministar Edin Aganović  pojašnjava da su se time stekli uslovi za ostvarenje različitih prava.

Dodaje kako su pravilnici  prošli svu neophodnu proceduru te da se do kraja sedmice  očekuje raspisivanje javnih poziva za ostvarivanje određenih prava koja su definisana zakonom.

Po njegovim riječima isti broj prava je ostao kao što je to bilo u ranijem zakonu, ali uslovi, način i kriteriji za njihovo ostvarivanje su regulisani pravilnicima.

 - U Pravilniku za dodjelu  jednokratne novčane  pomoći za liječenje, do sada smo imali samo za liječenje boračke populacije, a sada pravilnikom smo nastojali to pravo uskladiti analogno, kako je to radilo Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata. Tačno je definisano ko je branilac, a ko su uži članovi njegove porodice koji imaju pravo na dodjelu jednokratne novčane pomoći u slučaju teških oboljenja - kazao je Aganović te dodao da su napravili listu oboljenja,  u skladu sa propisima Federalnog ministarstva zdravstva.

Ministar napominje da je obaveza raspisivanje javnog poziva kako bi se  potencijalni korisnici upoznali sa tim pravom.

Jednu vrstu prava korisnici će ostvarivati direktno putem Ministarstva za boračka pitanja BPK gdje će direktno predavati  zahtjeve, dok će druga prava ići putem  službi za boračko-invalidsku zaštitu lokalnih zajednica.

Za ostvarivanje tih prava u budžetu Ministarstva za boračka pitanja planirana su sredstva u iznosu od 430.000KM.

- Ako se uzmu u obzir i ostvarivanje prava na banjsko-klimatsko liječenje, subvencioniranje kupovine građevinskog zemljišta te izdvajanja za egzistencijalnu naknadu, za finansiranje prava koja su definisana samim Zakonom o dopunskim pravima Ministarstvo će izdvojiti više od milion KM – istakao je ministar za boračka pitanja BPK Goražde.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'