Svijet     | 04.03.2020. 17:59 |

Stoltenberg s Plenkovićem u Zagrebu: Prekinuti ofanzivu u Siriji

FENA Internet

ZAGREB, 4. marta (FENA) - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je u srijedu u Zagrebu kako Assadov režim i Rusija moraju prekinuti ofanzivu u Siriji te kako se međunarodna zajednica mora pozabaviti uzrocima, odnosno da je neophodno doći do političkog rješenja krize i sukoba u Siriji, javlja Anadolu Agency (AA).

Stoltenberg se u okviru posjete Hrvatskoj sastao danas u Zagrebu s premijerom Andrejem Plenkovićem, a nakon sastanka održana je konferencija za novinare.

Stoltenberg je istakao kako je tokom sastanka bilo riječi o krizi u Siriji, odnosno njenom uticaju na NATO saveznike i zemlje članice Europske unije.

"Složili smo se da je situacija veoma kompleksna, da je promjenjiva i ranjiva. Osudili smo bombardovanja od strane Assadovog režima i Rusije, koje je prouzrokovalo patnju civila", rekao je Stoltenberg.

Dodao je kako je Grčka također znatno pogođena trenutnom situacijom te podsjetio da je nedavno razgovarao s grčkim premijerom (Kyriakos) Mitsotakisom. Grčka, prema riječima Stoltenberga, nosi veliki teret.

"Izazovi migracija su izazovi koje svi dijelimo i zbog toga trebamo zajedno doći do rješenja. NATO ima trupe u Egejskom moru, ali međunarodna zajednica se mora pozabaviti uzrocima ove krize, moramo doći do političkog rješenja krize i sukoba u Siriji, Assadov režim i Rusija moraju prekinuti ofanzivu, poštivati međunarodno pravo i truditi se naći mirno rješenje", rekao je Stoltenberg.

Osvrnuvši se i na sigurnosnu situaciju na Zapadnom Balkanu, Stoltenberg je istakao kako je NATO posvećen stabilnosti i sigurnosti regiona te da Hrvatska u tome ima značajnu ulogu.

"Vi (Hrvatska) ste veliki borac NATO-ove politike, cijenimo vašu političku podršku pristupanju Sjeverne Makedonije. Ovaj proces je u toku i narednih sedmica ćemo poželjeti dobrodošlicu Sjevernoj Makedoniji kao 30. članici NATO-a", rekao je Stoltenberg.

Uputio je čestitke Hrvatskoj povodom predsjedavanja Evropskom unijom, te dodao:

"Sigurnosni izazovi sa kojima se suočavamo su previše kompleksni da se jedna država ili organizacija suoče s njima. Zato je značajno da nastavimo jačati saradnju između NATO i EU".

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Dačić: Srbija je razočarana što je spriječeno da se čuje istina o NATO "agresiji"

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

New York: Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a u povodu 25. obljetnice NATO-ovog bombardiranja

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom