Bosna i Hercegovina     | 05.03.2020. 12:49 |

U Brčkom obilježen Međunarodni dan civilne zaštite i Dan zaštite i spašavanja

FENA Edin Jašarević

BRČKO, 5. marta (FENA) - Odjeljenje za javnu sigurnost u Vladi Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas je na Trgu mladih obilježilo Međunarodni dan civilne zaštite i Dan zaštite i spašavanja.

Građani su imali priliku vidjeti dio opreme i vozila kojim raspolažu timovi Pododjeljenja za zaštitu i spašavanje, te pratiti demonstraciju pružanja prve pomoći povrijeđenima koju su izveli članovi Crvenog krsta.

- U povodu ovog važnog datuma za civilnu zaštitu danas smo organizirali smotru dosadašnjih dostignuća kada je u pitanju mehanizam zaštite i spašavanja. Izložena oprema koju smo nabavili u proteklih nekoliko godina u 90 posto slučajeva nabavljena je donatorskim sredstvima i to zahvaljujući aktivnostiuma uposlenika Odjeljenja za javnu sigurnost - izjavio je šef Odjeljenja za javnu sigurnost u Vladi Brčko distrikta BiH Edin Zaimović.

Podršku obilježavanju Međunarodnog dana civilne zaštite u Brčkom pružili su članovi Tima za podršku civilnoj i vojnoj saradnji pri Američkoj ambasadi u BiH, pripadnici Policije Brčko distrikta BiH te nekoliko nevladinih organizacija s kojim Odjeljenje za javnu sigurnost ima potpisan memorandum o saradnji.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite je, prema odluci Generalne skupštine Međunarodne organizacije civilne zaštite, fokusirana na vitalnu  ulogu građana u zaštiti i spašavanju pod nazivom "Civilna zaštita i osposobljeni pružaoci prve pomoći u svakom domu".

Na prijedlog Odjeljenja za javnu sigurnost u Vladi Brčko distrikta BiH na ovogodišnjoj svečanosti u povodu Međunardnog dana civilne zaštite koju je organiziralo Ministarstvo sigurnosti BiH, zahvalnica zaštite i spašavanja je, između ostalih, dodijeljena i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu "Gornji Rahić" iz Brčko distrikta BiH. Tom prilikom pohvaljeni su pripadnici Civilne zaštite Brčko distrikta BiH Hajrudin Đonlić, Elvedin Osmanbašić i Dragan Jelić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Brčkom održano državno takmičenje 'Misli mine' za učenike osnovnih škola u BiH

Skupština Distrikta dala suglasnost na Odluku o usklađivanju plaća

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu