Sport     | 05.03.2020. 13:21 |

Davis Cup - Džumhur i Ruan Roelofse sutra prvi izlaze na teren u Zenici

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 5. marta (FENA) - Današnjim žrijebom playa offa Prve svjetske grupe Davis Cupa, u kojom će sutra i prekosutra selekcija Bosne i Hercegovine igrati protiv Južnoafričke Republike (JAR), odlučeno je da će prvi meč u Gradskoj areni "Husejin Smajlović" u Zenici sutra igrati Damir Džumhur i Ruan Roelofse.

Taj susret počinje u 15.00 sati, nakon kojeg će snage odmjeriti Mirza Bašić i najbolji igrač JAR-a, Lloyd Harris. Harris je rangiran na 93. mjestu na svjetskoj ljestvici profesionalnih igrača u singlu (ATP) pa je i najbolje rangiran igrač u obje selekcije, jer je najbolji bh. igrač Džumhur trenutno na 107. mjestu.

Selektor BiH Zoran Zrnić najavio je kako ih čekaju otvoreni mečevi, ali da je mala prednost za njegov tim što će Džumhur igrati prvi meč tog dvomeča.

- Davis Cup je takvo takmičenje da se, vjerovatno, poslije prvog dana, kakav god rezultat da bude, ne može se znati ko je u prednosti. Iskreno se nadam da će sutra Damir otvoriti pobjedom, što bi nam jako dobro došlo za samopouzdanje - kazao je Zrnić, koji je dodao kako je zadovoljan žrijebom, ali da se za konačan trijumf u dva dana mora doći do tri pobjede.

On je napomenuo da, ako su mogli birati, ovo najbolji žrijeb za bh. tim.

- Možda je mala prednost za nas, ukoliko ja odradim posao onakao kako se očekuje. U koliko sve bude na dobrom nivou, trebalo bi da povedemo 1:0 i da taj pritisak sa Mirze skinem. Sigurno da će njemu biti lakše igrati, ukoliko budemo imali vodstvo. Tako da bih rekao da je žrijeb povoljan pa je, možda, bolje što igram prvi meč - smatra Džumhur, koji se nada da će donijeti prednost bh. timu.

- Najidelanije bi bilo da prvog dana povedemo 2:0, ali mislim da ni 1:1 ne bi bilo loše - kaže Džumhur.   

Žrijebom je rukovodio glavni sudija Kataranin Ashraf Mahmoud, koji je istakao kako ove godine u Davis Cupu sudjeluju 142 nacije, a ATF se, napomenuo je Mahmoud, novim formatom takmičenja potrudio da sve selekcije igraju što više mečeva na svom terenu.

- Nikada prije u Euro-zoni selekcija BiH nije mogla igrati protiv neke reprezentacije iz drugog kraja svijeta. Sada će igrati protiv JAR-a i takvih će mečeva biti i u drugim parovima - napomenuo je Mahmoud.

Drugog dana, u subotu, sa početkom u 13.00 sati, na teren će prvo dubl igrači. Mirza Bašić i Tomislav Brkić pokušat će osvojiti važan poen za BiH protiv Ravena Klaasena, koji je 11. igrač na ljestvici svjetskih dubl igrača, a kojem će par biti Ruan Roelofse. Nakon toga, trebali bi igrati Džumhur - Harris te Bašić - Roelofse.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Ivanišević više nije trener Novaka Đokovića

Džumhur poražen na startu kvalifikacija za Masters u Miamiju, Fatić neuspješan u Zadru

Pad bh. tenisera na ATP rang listi, Đoković povećao prednost na vrhu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom