Bosna i Hercegovina     | 05.03.2020. 13:43 |

Đapo i Jozić o upisu djece povratnika iz Sirije u matične knjige rođenih

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 5. marta (FENA) - Poslanica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Edita Đapo razgovarala je danas s ministrom pravde Federacije BiH Matom Jozićem o iznalaženju najbržeg načina za upis djece povratnika iz Sirije u matične knjige rođenih i državljanstvo BiH.

Đapo je pokrenula u PSBiH inicijativu da se status te djece što prije riješi, odnosno da se upišu u matične knjige i da dobiju državljanstvo BiH, na osnovu čega bi mogla ostvariti svoja osnovna ljudska i dječija prava, kao što su pravo na zdravstvo, školstvo i druga prava.  

Tokom sastanka rečeno je da je putem Ministarstva sigurnosti BiH obezbijeđen povratak određenog broja žena s djecom iz Sirije. Kako je naglašeno, žene su državljanke BiH, ali ne posjeduju nikakve inostrane dokumente s činjenicama rođenja i podacima o roditeljima, tako da se mjesto i vrijeme rođenja ove djece, kao i krvna veza s roditeljem, odnosno majkom koja ima državljanstvo BiH, bez materijalnih dokaza ne može utvrditi.

Upozoreno je i na činjenicu da se na teritoriji Federacije BiH ne može izvršiti upis činjenice rođenja i državljanstva u matične knjige, dok u Republici Srpskoj i zemljama okruženja postoje zakoni kojima se na sudovima u vanparničnom postupku mogu riješiti ovakvi slučajevi.

Konstatovano je da je Vlada Federacije BiH zadužila Ministarstvo pravde Federacije BiH da hitno pokrene proceduru izmjena i dopuna Zakona o vanparničnom postupku Federacije BiH kako bi se utvrdila nadležnost sudova da u vanparničnom postupku utvrđuju mjesto i vrijeme rođenja osoba koje vrijeme i mjesto svog rođenja ne mogu dokazati na način predviđen propisima kojima se uređuje vodenje matičnih knjiga.

Jozić upoznao je Đapo da je u pripremi Prijedlog zakon o izmjeni i dopuni Zakona o vanparničnom postupku Federacije BiH i da će taj prijedlog zakona vrlo brzo poslati na usvajanje prema Parlamentu FBiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'