Bosna i Hercegovina     | 05.03.2020. 15:54 |

U RS-u i dalje protiv namjere Hrvatske da odlaže otpad kod granice s BiH

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 5.marta (FENA) – U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (RS) ponovili da nastavljaju sa aktivnostima kako bi se spriječile namjere Republike Hrvatske o skladištenju otpada iz Nuklearne elektrane "Krško" u kasarnu Čerkezovac, na samoj granici s Bosnom i Hercegovinom, u blizini općine Novi Grad/Bosanski Novi.

Hrvatski sabor dao je, 28.februara, saglasnost za treću reviziju programa, prema kojem kasarna Čerkezovac u Dvoru ostaje preferentna lokacija za odlaganje radioaktivnog otpada Nuklearne elektrane "Krško".

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a danas su u izjavi Feni upozorili da bi to ugrozilo stanovnike 13 općina u Bosni i Hercegovini te da će učiniti sve da Hrvatska promijeni odluku.

Najavili su i da se radi na formiranju pravnog i ekspertskog tima koji bi zastupao interese BiH u eventualnoj međunarodnoj arbitraži sa Hrvatskom.

Vlada RS je prošle godine donijela odluku o proglašenju Parka prirode „Una“, jer postoji opasnost da će ta lokacija biti ozbiljno ugrožena, s obzirom na planiranu izgradnju odlagališta radioaktivnog i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora, koja se nalazi u neposrednoj blizini granice sa Bosnom i Herecgovinom, odnosno u neposrednoj blizini rijeke Une.

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenka Golić je rekla da će taj park graničiti s Nacionalnim parkom prirode “Una” u Federaciji BiH, a u pitanju je lokalitet koji obuhvata 13 općina, koje se nalaze uzvodno i nizvodno uz Unu.

- Park prirode 'Una' je još jedan naš odbrambeni mehanizam prema namjerama Hrvatske u vezi s odlaganjem radioaktvinog otpada na Trgovskoj gori - rekla je ranije Golić.

Prošle godine su održani i protesti građana koji žive na lokalitetu sliva rijeke Une, kako bi još jednom izrazili nezadovoljstvo zbog namjera Hrvatske.

Hrvatski sabor je dao saglasnost za treću reviziju programa razgradnje Nuklearne elektrane "Krško" i za treću reviziju programa odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva te elektrane.

Dokument je bio u proceduri od 23. januara, rasprava je održana 6. februara, a glasanje 28. februara.

Treća revizija predviđa strategiju brze razgradnje elektrane s rastavljanjem i uklanjanjem dijelova, sistema i konstrukcija odmah po prestanku rada postrojenja 2043. godine.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Zagreb domaćin Svjetske izložbe pasa

DIP Hrvatske: Na europskim izborima mogu birati i biti birani i državljani druge članice EU

Hrvatska: Sud odbio Horvatinčićev zahtjev za uvjetnim puštanjem

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta