Svijet     | 05.03.2020. 16:27 |

Barnier upozorio na "ozbiljne razlike" u pregovorima s Britanijom

FENA Internet

BRUXELLES, 5. marta (FENA) – Šef pregovaračkog tima EU u razgovorima o trgovinskim vezama s nekadašnjom članicom bloka Britanijom upozorio je u četvrtak na „ozbiljne razlike“ između dvije strane nakon zaključenja prvog kruga pregovora.

Govoreći na konferenciji za novinare u Bruxellesu, Michel Barnier je istaknuo četiri polja nesuglasica. Ona su povezana s takozvanim ravnopravnim uvjetima, vladavinom, pravosudnom saradnjom i ribolovom.

-  Naše razlike nisu iznenađujuće. Posebno nakon samo jednog kruga pregovora. Neke su, međutim, veoma, veoma komplicirane – izjavio je Barnier

Britanija je napustila EU  31. januara, kao prva zemlja koja je to ikada učinila. Razgovori u ovoj sedmici imaju za cilj da pokrenu proces u cilju osiguranja novih trgovinskih, ribolovnih i drugih veza s najvećim svjetskim trgovinskim blokom.

Očekuje se da se timovi sastaju svake dvije do tri sedmice, krećući se između Bruxellesa i Londona. Pet ili šest rundi pregovora trebalo bi se održati do kraja juna.

Na osnovu sporazuma o razlazu potpisanog u prošloj godini, Britanija mora odlučiti do 30. juna da li želi da produži prijelazni period koji ima za cilj ublažiti njeno napuštanje bloka, čija je članica bila 47 godina.

 Barnier je kazao da su promjene koje će doći na kraju prijelaznog perioda „potcijenjene“ i upozorio da neće biti „uobičajenog poslovanja“ kada novi carinski aranžmani, naprimjer, stupe na snagu.

Tokom prijelaznog perioda, Britanija ostaje u ekonomskoj orbiti EU, uključujući jedinstveno tržište roba i usluga, čak i pored činjenice što je napustila političke institucije bloka, prenosi Associaated Press.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

UN pozvale Britaniju da odustane od prijedloga zakona o deportaciji izbjeglica u Ruandu

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Šokantna objava o raku princeze od Velsa dominira naslovnicama britanskih novina

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo