Kultura     | 06.03.2020. 08:11 |

Muzička akademija Sarajevo koncertnim spektaklom odaje počast Beethovenu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. marta (FENA) - Svjedočeći nadahnutoj posvećenosti, entuzijazmu i želji studenata i djelatnika Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu da svoj potencijal iskoriste na najbolji način u cilju vraćanja umjetničke muzike na mjesto koje joj na bh. kulturnoj sceni pripada, koncertna sezona u suradnji sa Centrom za muzičku edukaciju MAS i ove godine organizira projekat iz ciklusa Academy on Tour pod nazivom "Muzički dijalog za 10".

Projekat "Muzički dijalog za 10", organiziran s ciljem širenja edukativnih i umjetničkih vrijednosti te promoviranje rada Akademije, podrazumijeva posjetu profesora, saradnika i studenata Akademije srednjim muzičkim školama u devet bh. gradova: Bihaću (6. mart), Tuzli (9. mart), Žepču (10. mart), Novom Travniku (12. mart), Trebinju (13. mart), Zenici (18. mart), Širokom Brijegu (19. mart), Mostaru (20. mart) i Sarajevu (23. mart).

Posjete će biti realizirane u vidu masterclassova sa đacima škola domaćina od profesora i saradnika Akademije, te devet cjelovečenjih koncerata na kojima će se javnosti prezentirati najbolji studenti.

Planirano je da u projektu učestvuje oko hiljadu aktivnih i pasivnih učesnika, što ovaj projekat čini jednim od značajnijih bh. događaja iz oblasti umjetnosti i muzičke edukacije, saopćeno je iz Muzičke akademije Sarajevo.

Završnica projekta koja je zakazana za 20. maj u Vijećnici, posvećena je jubileju 65. godišnjice postojanja Akademije i 250. godišnjice rođenja Ludwiga van Beethovena, koja se obilježava širom svijeta.

Program koncerta završnice projekta je pažljivo selektovan i posvećen ovom jubileju s tri aspekta. Prvi aspekt se ogleda kroz izvedbu djela Ludwiga van Beethovena: Gudački kvartet br. 4 , op. 18 c-mol, jednog od krucijalnih Beethovenovih kamernih djela u izvedbi profesorica i asistentica Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Drugi aspekt se ogleda kroz doprinos bh. kompozitora tom jubileju. Isti sastav umjetnica će premijerno izvesti i dva nova djela, posebno pisana za tu priliku kao svojevrstan omaž Beethovenu, od renomiranih kompozitora, profesora Muzičke akademije, Ališera Sijarića djelo Ikona slikana pjeskom - hommage á Beethoven i Dine Rešidbegovića djelo Beethoven 21.

Treći ujedno i najbitniji aspekt predstavlja finalna tačka koncerta, Beethovenova Oda radosti iz Devete simfonije, koju će izvesti pedest učenika muzičkih škola iz devet bh. gradova, zajedno s pedeset studenata Akademije, pod dirigentskom palicom profesora Emira Mejremića.

Ovim nastupom će se kreirati istinski spektakl bh. odavanja počasti velikom Beethovenu, navode iz Muzičke akademije.

Partner završnice projekta je Goethe-Institut, koji je koncert već uvrstio u Festival regije jugoistočne Evrope posvećen obilježavanju Beethovenove godišnjice, dok je pokrovitelj završnog gala koncerta Grad Sarajevo i gradonačelnik Abdulah Skaka, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Korizmenim koncertima Ansambl Lado obilježava 75. godišnjicu umjetničkog rada

Održan koncert Impro ansambla MAS

Otvorena proba kao uvertira za dva koncerta polaznika Muzičkog kampa za mlade virtuoze

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu