Bosna i Hercegovina     | 06.03.2020. 13:09 |

Kampanja-Mjesec dana ženskog romskog aktivizma 'Moje je pravo, a ne privilegija'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. marta (FENA) - Udruženje žena Romkinja “Bolja budućnost” grada Tuzla i Ženska romska mreža „Uspjeh“ Bosne i Hercegovine organiziraju kampanju Mjesec dana ženskog romskog aktivizma pod sloganom „Moje je pravo, a ne privilegija“.

Povod kampanje je što se u svijetu žene i dalje nalaze u diskriminirajućem položaju kada je u zapošljavanju, nedovoljno učestvuju u političkom odlučivanju i upravljanju u institucijama vlasti, a podaci relevantnih institucija pokazuju da je svaka druga žena doživjela neki oblik nasilja.

- Bosna i Hercegovina je veliki dio ove statistike, a kada govorimo o marginaliziranim grupama žena, Romkinje su u znatno nepovoljnijem položaju u odnosu na druge. Izložene su višestrukoj diskriminaciji, po osnovu pripadnosti romskoj nacionalnoj manjini, na osnovu spola i na osnovu svog socijalnog porijekla ili statusa - navode u saopćenju.

Stoga je Ženska romska mreža „Uspjeh“ pokrenula kampanju Mjesec dana ženskog romskog aktivizma koju realizira već devetu godinu, a cilj je ukazati na položaj žena s posebnim akcentom na Romkinje u BiH i važnost njihovog uključenja u javni i politički život naše zemlje.

U periodu od 8. marta do 8. aprila, Svjetskog dana Roma 2020. godine, članice Mreže organiziraju niz aktivnosti: održavanje uličnih akcija, sastanaka s predstavnicima institucija na svim nivoima te događaje u zajednicama.

Na gradskim trgovima 08. Marta, u Tuzli, Bijeljini, Visokom, Kakanju, Prnjavoru i Donjem Vakufu, će uličnim akcijama obilježiti početak kampanje.

- Poruke koje želimo poslati ovogodišnjom kampanjom su da Romkinje imaju pravo da donose odluke u svoje ime, da participiraju na mjestima odlučivanja, da ostvare svoje mjesto u društvu te da imaju pravo na političku participaciju - naglašeno je u saopćenju.

Ulična akcija u Tuzli održati će se na trgu Slobode, najavljeno je iz UŽR Bolja budućnost Grada Tuzla.

Kampanja se završava simbolično na Svjetski dan Roma 8. aprila s centralnim događajem, uličnim performansom u Sarajevu ispred Sarajevo City Centra te prigodnim programom u Parlamentarnoj skupštini BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Svjetska premijera filma 'Hako' na Martovskom festivalu u Beogradu

Najave događaja za 26.03.2024. godine (utorak)

Najave događaja za 26.03.2024. godine (utorak)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo