Bosna i Hercegovina     | 06.03.2020. 13:33 |

BH novinari - Usvojite Konvenciju ILO 190 i zaustavite nasilje nad novinarkama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. marta  (FENA) - Udruženje BH novinari poziva Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Vladu Republike Srpske i Vladu Federacije BiH, kao i nadležne zakonodavne organe bh. vlasti da poduzmu potrebne mjere i osiguraju ratifikaciju Konvencije ILO 190 o zaustavljanju nasilja i uzmeniravanja u oblasti rada, s posebnim fokusom na medije i nasilje nad novinarkama, saopćeno je iz tog udruženja.

Poziv na usvajanje Konvencije ILO 190 dio je svjetske kampanje Međunarodne federacije novinara (IFJ), organizovane povodom Međunarodnog dana žena, kojoj su se pridružili  brojni medijski sindikati i novinarska udruženja širom svijeta s krajnjim ciljem sprečavanja nasilja nad novinarkama, kao i unapređenja zaštite radnih i profesionalnih prava u medijima.  

U proglasu svjetske novinarske asocijacije se naglašava da se „nasilje i uznemiravanje novinarki i drugih medijskih djelatnica može pojaviti svuda: u redakcijama, u odnosu na novinarske izvore, kod kuće, na putu kući, putem interneta, u javnom prostoru općenito. Nasilje i uznemiravanje imaju pogubne posljedice za odabrane, nezavisne novinarke koje se ciljano napadaju i uznemiravaju; takvi postupci negativno i destruktivno utiču na njihovu dobrobit, rad, privatni život i na kraju, na slobodu medija“.

Žene u medijima češće su mete prijetnji i rodno zasnovanog nasilja i uzmeniravanja nego njihove muške kolege. Prema statistikama IFJ-a, gotovo 65 psto žena - medijskih radnica  doživjele su zastrašivanje, prijetnje ili zlostavljanje u vezi sa svojim radom, podjednako putem interneta ili na radnom mjestu.

Udruženje BH novinari raspolaže statistikom o najmanje 60 novinarki i urednica u BiH, koje su bile žrtve nasilja u posljednje četiri godine, što je direktna prijetnja uživanju prava na slobodu izražavanja i slobodu medija.

IFJ i BH novinari skreću pažnju na to da zlouotrebe i nasilje nad novinarkma može doći iz svih smjerova: od urednika/ce koji koriste svoj položaj kako bi zastrašili mlađu novinarku, od radnih kolega ili sagovornika koji upućuju seksističke komentare novinarkama, kao i od sagovornika i slučajnih prolaznika koji fizički napadaju novinarke ili im šalju mizogine poruke putem interneta.

Zbog toga je iznimno važno da novinarke, urednice i sve druge medijske djelatnice zahtijevaju od državne i entitetskih vlada, kao i parlamenata u BiH, ratificiranje Konvencije ILO 190 jer bi njeno prihvatanje i poštivanje mogli promijeniti život novinarki i građana tako što će zabraniti uznemiravanje i nasilje u oblasti rada, a radna mjesta pretvoriti u sigurne zone bez nasilja i uznemiravanja na rodnoj osnovi.

Međunarodna organizacija rada (ILO) je donijela Konvenciju  ILO 190 u junu 2019. godine i pozvala vlade u svijetu da prihvate taj dokument, ugrade ga u svoje politike i zakone, kojima se štite radna prava i sigurnost na radnom mjestu.

Konvencija ILO 190 o uznemiravanju i nasilju u oblasti rada, nakon ratificiranja postaje pravno obavezujući dokument; štiti sve medijske radnike bez obzira na njihov status ( stalno uposleni/e,  slobodni novinari/ke, stažisti i honorarci u medijima, itd); nasilje i uznemiravanje u medijima i zbog profesionalnog novinarskog rada općenito, čini pitanjem zdravlja i sigurnosti. Poslodavci u medijima morat će uključiti nasilje i uznemiravanje pri upravljanju pitanjima zaštite na radu.

Konvencija tretira rodno zasnovano nasilje, uključujući: seksualno uznemiravanje, maltretiranje, podmetanje, uznemiravanje putem interneta i sve druge oblike nasilja nad medijskim profesionalcima.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Izraelske snage ubile dvojicu Palestinaca na Zapadnoj obali

Hrvatska: Dvije maloljetnice tukle mladu djevojku, treća sve snimala

Šest Kenijaca ubijeno u napadu terorista al-Shahaba

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana