Bosna i Hercegovina     | 06.03.2020. 14:22 |

Britanska i austrijska ambasada rade na većem učešću žena u institucijama vlasti

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 6. marta (FENA) - Na panel diskusiji, održanoj u Bošnjačkom institutu u Sarajevu povodom Međunarodnog dana žena, poručeno je da će u ovoj godini britanska i austrijska ambasada u BiH posvetiti aktivnostima kako bi u institucijama vlasti bilo 50 posto učešća žena.

Bivša državna zastupnica Maja Gasal-Vražalica prisutnim je ukazala na svoje iskustvo kao najmlađa zastupnica u Parlamentarnoj skupštini BiH, te kako se nakon izlaska iz Demokratske fronte odlučila da osnuje Akademiju za žene.

- Prije nego što se odlučite uključiti u neku od političkih partija potrebno je da pročitate statut te partije da vidite da li uopće prepoznaje žene i da li postoje politike koje su istaknute kao ženske. Tek na osnovu toga donesite svoj stav o političkom angažmanu - rekla je Gasal-Vražalica.

Nakon zastupničkog angažmana bila je šest mjeseci na birou za zapošljavanje jer se kaže zamjerila partijskom sistemu koji je i danas aktuelan na političkoj sceni u BiH.

- Postavila sam sebi pitanja da li ići ili ostati u zemlji, ili pak pokrenuti neku samostalnu djelatnost. Odlučila sam se za treću varijantu, te 2018,. godine osnivala Akademiju za žene - dodala je  Gasal-Vražalica.

Ambasadorica Slovenije u BiH Zorica Bukinac oduvijek se željela baviti, kako kaže, profesijom pune sigurnosti.

- Ono što je bilo od strateškog značaja je na prvom mjestu odgoj to jest vrijednosti koje su mi bile prenesene u razdoblju sekundarne socijalizacije. Jednostavnije rečeno to je bio okoliš i vrijednosti gdje nije bilo korektno da se pita djevojku ženu šta želi biti u životu, te kada bi reklo šta je to da se kaže „e to nije za ženu“ - naglasila je Bukinac dodajući da su u Sloveniji više o 50 posto na tržištu radne snage žene.

Prvi put žena je imenovana za ambasadoricu Austrije u BiH, kao i njena zamjenica Nicola Ann Hardwick koja je na diskusiji istakla da ova ambasada planira specifične aktivnosti u cilju da na vladajućim pozicijama u BIH bude više žena tako da 50 posto budu zatupljene žene i 50 posto muškarci.

U tom pogledu pripremaju se projekti te finansijska izdavajanja o kojima će se uskoro govoriti u javnosti.

Također, i zamjenica britanskog ambasadora u BiH Ruth Wisemen potvrdila je da Birtanska ambasada u BiH trenutno radi na definiranju aktivnosti u cilju da se u našoj zemlji postigne veća jednakopravavnost žena.

U ovoj godini posebnu pažnju posvetit ćemo radu kako bi se žene više odvažile i stekle veće samopouzdanje da se uključe u politički život kroz kandidiranje na ovogodišnjim lokalnim izborima.

- Zbog činjenica da žene čine više od 50 posto stanovništva u BiH moguće su promjene - zaključila je na diskusiji Wisemen.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

SSSBiH - Osmi mart, dan sjećanja na sve žene nad kojima se izvršeno nasilje

Fondacije Infohouse i Lara o Međunarodnom danu žena: Nema razloga slavlju

Srpski patrijarh Porfirije na udaru javnosti zbog vrijeđanja žena

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo