Bosna i Hercegovina     | 06.03.2020. 14:15 |

Sanelu Haliloviću uvjetno godina zatvora i novčana kazna za poreznu utaju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. marta (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine, nakon održanog pretresa za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje i ročišta za izricanje krivičnopravne sankcije, donio je presudu u predmetu Sanel Halilović.

Presudom je optuženi Sanel Halilović oglašen krivim što je počinio krivično djelo porezna utaja ili prevara iz člana 210. stav 3. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH).

Sud mu je izrekao uvjetnu osudu kojom mu je utvrdio kaznu zatvora u trajanju od jedne godine. Istovremeno je određeno da se izrečena kazna neće izvršiti ako optuženi u roku od tri godine, od dana pravosnažnosti presude, ne počini novo krivično djelo. Optuženom je, kao sporedna, izrečena novčana kazna u iznosu od 2.000 KM, a dužan je naknaditi i štetu budžetu BiH u iznosu od 72.427,24 KM u roku od jedne godine od dana pravosnažnosti presude.

Istovremeno je određeno da će Sud, ukoliko optuženi Sanel Halilović u ostavljenom roku ne naknadi štetu budžetu BiH, izrečenu uvjetnu osudu opozvati i optuženog uputiti na izdržavanje utvrđene kazne zatvora.

Optuženi Sanel Halilović kriv je što je kao direktor bez ograničenja ovlaštenja pravnog lica „Elektroexpert” d.o.o. za proizvodnju, projektovanje i usluge Lukavac, čiji je osnivač i jedini vlasnik, svjesno pružao netačne podatke o stečenim oporezivim prihodima i drugim činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje poreznih obaveza uslijed čega je izbjegao platiti davanja propisana poreznim zakonodavstvom BiH u ukupnom iznosu od 72.427,24 KM. Na taj je način, za navedeni iznos, oštetio budžet BiH, saopćeno je iz Suda BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Njemačka vlada obećala se pozabaviti rastućim kriminalom

Narko bande jačaju, raste broj pucnjava u Bruxellesu, tvrde zvaničnici

Sud BiH - Potvrđena optužnica u predmetu Veljko Brajić i drugi

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta