Svijet     | 06.03.2020. 14:32 |

UN: Nema pravne osnove da Grčka obustavi prijem zahtjeva za azil

FENA Internet

ŽENEVA, 6. marta (FENA) - Ured visokog komesara za ljudska prava Ujedinjenih naroda (OHCHR) je saopćio u petak da Grčka nema pravo da obustavi prijem zahtjeva za azil.

Liz Throssell, glasnogovornica OHCHR-a, kazala je novinarima u Ženevi da takav postupak nema nikakvo uporište u međunarodnom pravu.

"Prema međunarodnom izbjegličkom pravu, obustava postupka traženja azila nema pravnu osnovu", rekla je Throssell, prenosi Anadolu Agency (AA).

Istakla je također kako pomno prate sva dešavanja na tursko-grčkoj granici u vezi s migrantima.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis izjavio je 1. marta da njegova zemlja u narednih mjesec dana više neće prihvatati zahtjeve za azil nakon dvodnevnih sukoba između granične policije i više hiljada ljudi koji pokušavaju da iz Turske uđu u Evropsku uniju.

Visoki Komesarijat UN-a za izbjeglice (UNHCR) 2. marta je također saopćio da Grčka nema pravo da obustavi prijem zahtjeva za azil.

"Veoma je bitno da se vlasti uzdrže od bilo kakvih regulativa kojim bi povećali patnje ugroženih. Sve države imaju pravo na kontrolu svojih granica i rješavanje pitanja neregularnog kretanja, ali istovremeno treba da se uzdrže od upotrebe pretjerane ili neproporcionalne sile, te da održe sisteme za prijem zahtjeva za azil", navodi se u saopćenju UNHCR-a te se dodaje da ni u međunarodnom ni u pravu EU nema pravnog osnova za suspenziju prijema zahtjeva za azil.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Štrajk radnika transportnog sektora paralizirao Grčku

Bjesni požar na grčkom otoku Kritu, vlasti naredile evakuaciju

Oblaci saharske prašine prekrili Grčku, temperature do 31 stepen Celziusa

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'