Svijet     | 06.03.2020. 15:36 |

WHO nije dao nikakve preporuke za ograničenja letova u i iz Irana

FENA Internet

TEHERAN, 6. marta (FENA) - Direktor Programa vanrednih operacija u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), Richard Brennan, izjavio je da ta međunarodna organizacija za javno zdravstvo nije dala nikakve preporuke za uvođenje ograničenja na letove u i iz Irana.

On je dao te komentare tokom obraćanja novinarima na marginama sastanka naslovljenog kao "Smjernice za akcije preventive i kontrole koronavirusa u Islamskoj Republici Iran", koja je okupila zamjenika iranskog ministra vanjskih poslova, ambasadore i strane diplomate u Teheranu.

Brennan je govorio novinarima o ograničenjima uvedenim Iranu od nekih zemalja, naglašavajući da međunarodna organizacija nije dala nikakve preporuke o uvođenju ograničenja na letove iz Irana.

- To se, naravno, ne odnosi samo na Iran; WHO preporučuje svim zemljama da pravovremeno uvedu ograničenja, ali trenutno ne pristaje da se takva ograničenja uvredu Iranu - kazao je.

Iako su neke aviokompanije to učinile na osnovu vlastitih opravdanja, neophodno je da one izvijeste WHO na dnevnoj osnovi o svim ograničenjima i da pruže logične razloge za to, kazao je on, naglašavajući da WHO podržava te mjere.

Zvaničnik WHO istaknuo je da je riječ o novom virusu i da zdravstvene službe pokušavaju da ga suzbiju, dodajući da će delegaciju WHO, koja će posjetiti Iran kako bi nadzirala iranske napore u borbi protiv virusa činiti predstavnici Kine i Njemačke, koji će podijeliti svoja iskustva na tom polju koja bi bila od koristi za obje strane, prenosi Iranska državna novinska agencija IRNA.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iranski predsjednik Raisi od sutra u posjeti Pakistanu

Bombardovana baza proiranskih snaga u Iraku

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije