Bosna i Hercegovina     | 06.03.2020. 16:14 |

Predstavljena monografija Brčko distrikta BiH

FENA Saopćenje

BRČKO, 6. ožujka (FENA) - Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić i voditelj Službe za turizam Aleksandar Đurić u petak su prigodom dvadesete obljetnice Distrikta predstavili monografiju Brčko distrikta BiH.

Gradonačelnik je kazao kako je 20. obljetnica ujedno i prilika da se promoviraju neke od najvažnijih karakteristika i drugi potencijali koji omogućavaju razvitak Distrikta.

"Tiskanjem ove publikacije obuhvaćeni su određeni potencijali Brčkog u oblasti turizma i oni će poslužiti kao podsjetnik za naše sugrađane, ali i našim će gostima to biti prilika da se upoznaju s turističkim destinacijama. Ova publikacija možda ne obuhvaća sve lokacije i turističke potencijale, pa će zbog toga ujedno biti prilika i drugim istraživačima da se opredijele i daju svoj doprinos stvaranju sveobuhvatne publikacije i općenito slike o Distriktu kao značajne turističke destinacije u BiH", kazao je Milić.

Voditelj Službe za turizam i autor monografije Aleksandar Đurić kazao je kako monografija prije svega sublimira arhivsko gradivo, staru dokumentaciju, karte, fotografije i druge ilustracije, ali nudi i jednu bogatu analizu povijesnih okolnosti koje su obilježile ova događanja i prostore.

"Tijekom svog rada shvatio sam da za mnoge naše mikrodestinacije ne znamo ni mi sami, a naročito turisti. Upravo je to bio dodatni argument da Brčko distrikt BiH dobije jednu monografiju ovog sadržaja, za koju smatram da će biti značajna za sve nas. Osim povijesne dimenzije i turističkih atrakcija bazirali smo se i na elemente iz suvremenih bilješki putopisaca, ali i novinara", kazao je Đurić.

Dodao je kako je monografija koncipirana u 15 samostalnih poglavlja koja obuhvaćaju prirodno-geografske, ali i antropogene aspekte, kao i kulturna nasljeđa, vjerske objekte, manifestacije, spomenike kulture, gospodarstvo, obrazovanje, hotelijerstvo, restoraterstvo, gastronomiju i slično, priopćeno je iz Ureda gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

Đurić je također naglasio kako se nada da će ova monografija doživjeti više izmijenjenih i dopunjenih izdanja i da će materijal biti povod široj čitalačkoj publici da se uključi u neka buduća izdanja, stoji u priopćenju.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

OLX.ba obilježio 15. godišnjicu - Lider u online oglašavanju i kupoprodaji

U Brčkom održano državno takmičenje 'Misli mine' za učenike osnovnih škola u BiH

Skupština Distrikta dala suglasnost na Odluku o usklađivanju plaća

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu