Bosna i Hercegovina     | 07.03.2020. 13:59 |

Sindikat u RS traži da trudnice na bolovanju primaju punu plaću

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 7. marta (FENA) - Savez sindikata Republike Srpske (RS) traži da se za žene na trudničkom bolovanju isplaćuje puni iznos plaće kao i u vrijeme kada rade, te smatraju da bi to uticalo na demografsku sliku u tom bh.entitetu, koji od 2002. godine ima negativnu stopu prirodnog priraštaja.

Zahtijevaju da žene koje rade na određeno vrijeme i odu na trudničko bolovanje dobiju puni iznos plate, a ne samo 405 KM mjesečno kao žene koje nisu zaposlene.

Predlažu i da majke djece do sedam godina, koja se razbole, uz preporuku pedijatra imaju pravo na bolovanje sa punim iznosom plaće kako bi mogle njegovati djecu.

Predsjednica sindikata Ranka Mišić je rekla da su stoga uputili incijativu za izmjene seta zakona iz oblasti rada i zdravstva s ciljem zaštite žena-radnica, majki i budućih majki.

- Istraživanja ukazuju da trudnice i porodilje nisu u zavidnoj situaciji, a rađanje djece je velika i hrabra odluka koja nema pravu podršku – dodala je Mišić.

- Sve žene koje su od decembra ili januara na porodiljskom odsustvu u javnom sektoru imat će naknadu za vrijeme porodiljskog odsustva koja predstavlja prosjek zadnjih 12 plaća. S obzirom na to da je došlo do povećanja plaća u javnom sektoru i žene koje rade imaće platu povećanu za oko 100 KM, dok će one na porodiljskom imati prosjek od prošle godine, odnosno izgubit će jednu plaću za vrijeme porodiljskog odsustva. Neophodno je da se predvidi da žena za vrijeme porodiljskog odsustva ima pravo na naknadu zarade koju bi ostvarila kao da je bila na radu - precizirala je Mišić.

Podršku za ovu inicijativu traže i od predsjednice RS Željke Cvijanović, koja zagovara demografsku obnovu u tom bh.entitetu, kao i Unije udruženja poslodavaca.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Njemački željeznički operater pogođen štrajkom pristao na 35-satnu radnu sedmicu

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Poljska planira da od EU zatraži uvođenja sankcija na poljoprivredne proizvode iz Rusije i Bjelorusije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo