Bosna i Hercegovina     | 08.03.2020. 11:59 |

Uz 8. mart - Niti jedna žena nevidljiva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. marta (FENA) - Mreža za izgradnju mira, Ženska mreža BiH, Inicijativa Građanke za ustavne promjene i Agencija za ravnopravnost spolova BiH u zajedničkom saopćenju  povodom Osmog marta, Međunarodnog dana žena navode da je Bosna i Hercegovina država u kojoj se direktno ili indirektno krše prava žena jer žene nisu jednako plaćene za rad iste vrijednosti kao i muškarci, te u kojoj postoji visoki procenat žena koje su neaktivne na tržištu rada.

- Ženski glas na mjestima odlučivanja je ućutkan, i žena i muškarac su direktor, a samo je žena higijeničarka. Pravo porodilje na porodiljnu naknadu zavisi od mjesta njenog prebivališta, a mlade žene dobijaju otkaz ukoliko odluče zasnovati porodicu i ostvariti potomstvo. To je država gdje se sigurne kuće za pomoć i podršku preživjelim rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici bore za nastavak funkcionisanja, gdje ne postoji senzibilan pristup ranjivim grupama žena. Tu patrijarhat guši glas žena, čvrsto drži svoje okove insistirajući da potrebe i borbe žena budu i ostanu nevidljive svakog dana u godini, pa i Osmog marta, kada jednom godišnje poprime lice karanfila - navodi se u saopćenju.

Iz Mreže za izgradnju mira, Ženske mreža BiH, Inicijative Građanke za ustavne promjene i Agencije za ravnopravnost spolova BiH poručuju da svaki dan u godini budno prate i bdiju nad rodnom ravnopravnošću, ženskim pravima i da neće dozvoliti da se narušava stepen  zagarantovanih prava.

 - Nećemo dozvoliti da niti jedna žena, djevojka i djevojčica, a posebno pripadnice višestruko ranjivih grupa žena, budu nevidljive i da njihove potrebe i prava budu ignorisani. Nastavljamo stazom koji su utabale mnoge snažne žene  prije nas i poručujemo da naša borba neće stati sve dok u svakom aspektu života ne budemo uživale jednaka prava kao i muškarci i dok se ne izborimo za društvo u kojem niti jedna žena neće biti nevidljiva i zapostavljena - dodaje se u saopćenju.

Podsjećaju da je pouka Osmog marta jednaka građanska i socijalna prava koja štite ne samo žene, već i muškarce na polju rada.

 - Ove godine u kojoj obilježavamo 25. godišnjicu Pekinške platforme za akciju, međunarodnog dokumenta koji je postavio temelj za rad na ženskim pravima, rodnoj ravnopravnosti, izgradnji mira i prosperiteta, pozivamo sve institucije, organizacije civilnog društva, obrazovne ustanove da zajedno kreiramo takve reformske platforme u kojima će mir, ravnopravnost spolova, ženska prava i socijalna pravda biti ključni elementi napretka - navodi se u saopćenju.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

KS - Upriličeni prijemi za šehidske porodice i borkinje

Šebić: Sport idealna platforma za promociju ravnopravnosti žena

Na UNSA za 8. mart dvije izložbe i panel ‘Bh. naučnice, umjetnice i sportašice’

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom