Stranačke aktivnosti     | 08.03.2020. 13:19 |

Saopćenje Bošnjačkog pokreta

FENA Saopćenje

Glavno vijeće Bošnjačkog pokreta na sastanku održanom 07.03.2020. godine u Sarajevu razmotrilo je aktuelnu političku situaciju u BiH i donijelo sljedeće zaključke:

1. Sinhronizovana aktivnost velikosrpske i velikohrvatske politike sa ciljem etničke podjele države BiH i palestinizacije bošnjačkog naroda se intenzivira posebno aktivnošću Dodikove i Čovićeve oligarhije uz punu podršku političkog vrha R Srbije (Vučić) i R Hrvatske (Plenković) ugrožen je mir, suverenitet i teritorijalni integritet države BiH,

2. Bošnjački narod je na preko 75% teritorije BiH izložen drastičnoj diskriminaciji, negiranju kulturnog identiteta i bosanskog jezika u RS-u i u šest kantona gdje se u ustavima ne navodi bosanski jezik. U genocidom nastaloj Karadžićevoj RS, Bošnjaci su izloženi svim elementima genocidne politike izuzev masovnih ubijanja a posebno kroz sistematsku nasilnu pravoslavizaciju i srbizaciju u obrazovnom sistemu, javnim ustanovama, državnoj upravi općina i entiteta, medijima i ukupno u svim segmentima javnog života.

3. SDA je suodgovorna za drstično tešku poziciju BiH i Bošnjaka jer su vodeći kadrovi ove stranke godinama prioritet usmjeravali na lične interese ili oligarhijske interese otvarajući prostor potpune dominacije političkim protivnicima BiH i Bošnjaka u političkom životu a posebno u pravosuđu, policiji i državnoj upravi. Svakodnevne korupcijske afere i raslojavanja pokazuju male šanse za ozbiljnu političku stabilizaciju i vođenje odgovorne politike bošnjačkog naroda i BiH u ovoj stranci. Borba unutarstranačkih frakcija i tzv. vanjskih frakcija pokazuje, podaništvo i sklonost prema korupciji svih glavnim protagonista ovih borbi koje nisu vezane za interese države i naroda.

4. Bošnjački pokret je donio odluku da kao politička organizacija učestvuje na predstojećim Lokalnim izborima i intenzivira aktivnosti na jačanju političke pozicije Bošnjaka i obezbjeđivanju pune ravnopravnosti sa drugim narodima u BiH i regionu. Aktuelna vodećabošnjačka stranka SDA nije u mogućnosti prevazići vlastito urušavanje i podjele, ima puno političkih neprijatelja i protivnika ali nema ozbiljne političke alternative.

5. Bošnjački pokret poziva sve građane BiH a posebno Bošnjake na puni politički angažman u odbrani naše države i našeg naroda i uključenju BiH u NATO i EU. Posebno je važna borba protiv korupcije koja dominira u svim segmentima društva narušavajući jednakost građana pred zakonom kao osnovni postulat demokratije. Ovo je glavni uzrok masovnog odlaska građana iz BiH.

6. Svoju političku aktivnost Bošnjački pokret će bazirati na historijskoj tradiciji tri najveća pokreta Bošnjaka u proteklih dvijestotine godina koja su predvodili Husein kapetan Gradaščević, Mehmed Spaho i Alija Izetbegović, Strateške odrednice političkog programa Bošnjačkog pokreta predstavlja prijedlog nove bošnjačke politike koje su definisali svojim autorskim tekstom akademik Muhamed Filipović sa grupom akademika i intelektualaca.

Ovo je vrijeme velikih odluka, pridružite se Bošnjačkom pokretu.

Predsjednik
Sejfudin Tokić

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bošnjački pokret donio odluku da učestvuje na predstojećim Lokalnim izborima

Saopćenje za javnost Bošnjačkog pokreta

Tokić: BiH pred opasnošću 'ukrajinizacije'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta