Kultura     | 11.03.2020. 11:36 |

Projekat 'Urban Herstories – Žensko lice Zenice' počinje 12. marta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. marta (FENA) - "Urban Herstories - Žensko lice Zenice" naziv je međunarodnog umjetničkog projekta koji će dokumentirati društvene, političke i urbanističke promjene u Zenici od šezdesetih godina prošlog vijeka do danas kroz žensku perspektivu.

U okviru projekta će biti prikupljene lične priče starijih Zeničanki koje su vezane za specifične mapirane lokacije u gradu, na osnovu kojih će biti kreirana tzv. "ženska mapa grada". Priče će biti dio gradskog audio vodiča, dokumentarnog filma i fotografskog projekta umjetnica iz Bosne i Hercegovine, Ukrajine, Slovačke i Poljske. 

Projekat počinje 12. marta, kad će grupa Zeničanki krenuti u otkrivanje često nevidljivog, ženskog lica grada kroz zajedničke šetnje centrom grada i razgovore o njihovim ličnim sjećanjima na mapirane lokacije u centru Zenice. Time će biti potpomognuti napori žena da postanu vidljivije u javnom prostoru i da ukažu na prava i položaj žena u BiH, pogotovo onih treće životne dobi. Takođe, projekat će otvoriti prostor za uvođenje nepoznatih, a važnih ženskih iskustava u istoriju grada. 

Projekat "Urban Herstories - Žensko lice Zenice" provode organizacije Naš most Zenica, Insha Osvita iz Ivano-Frankivska u Ukrajini, Kino Usmev iz Košica u Slovačkoj i Strefa Kultury Wrocław iz Vroclava u Poljskoj. Partner na projektu je zeničko udruženje Naša djeca.

Projekat se implementira kroz program Tandem Ukrajina, koji su razvili MitOst e.V. i Evropska kulturna fondacija (ECF). Tandem Ukrajina se provodi u saradnji s organizacijom Insha Osvita, a podržava ga federalni njemački ured za vanjske poslove u okviru "Dijaloga za promjene", ECF i Black Sea Trust, projekat German Marshall Fund of the United States, saopćeno je iz organizacije Naš most Zenica.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta