Bosna i Hercegovina     | 11.03.2020. 11:39 |

U Sarajevu sutra panel diskusija o položaju branitelja ljudskih prava u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. marta (FENA) - Panel diskusija i promocija izveštaja o položaju branitelja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini bit će održana sutra u EU Info Centru u BiH u Sarajevu, u organizaciji Civil Rights Defenders.

Branitelji ljudskih prava igraju vitalnu ulogu u demokratskom društvu. Oni monitorišu i prate rad vlada i institucija kako bi se osigurao najveći stepen poštivanja ljudskih prava. Branitelji ljudskih prava, uključujući i novinare, se suočavaju s prijetnjama zbog svog rada i nalaze se pod sve većim pritiskom, saopćeno je iz organizacije Civil Rights Defenders.

Kako bi podigli svijest šire javnosti o problemima s kojima se branitelji susreću, Civil Rights Defenders, uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) organizirat će diskusiju sutra u Sarajevu, tokom kojih će švedska ambasadorica u BiH Johanna Strömquist i politička savjetnica EU Delegacije u BiH Elisabet Tomašinec, uputiti riječi dobrodošlice.

Panel diskusija će ugostiti aktivistkinju i članicu Organizacionog Odbora Prve Povorke Ponosa u BiH Lejlu Huremović, aktivistkinju i predsjednicu Udruženja građana Oštra Nula Milicu Pralicu, novinarku Kristinu Ljevak, i regionalnu urednicu Kosovo 2.0 i aktivistkinju Nidžaru Ahmetašević.

Diskusija će se fokusirati na pritiske, napade i uznemiravanje branitelja/ki ljudskih prava u BiH, s posebnom pažnjom posvećenom braniteljkama ljudskih prava u BiH. Događaj će poslužiti kao platforma govornicama da podijele svoja iskustva i da pronađu rješenja za specifične izazove s kojima se BiH suočava po tom pitanju.

Izvještaj objavljen u decembru 2019. daje presjek situacije branitelja ljudskih prava u BiH i zapadnom Balkanu. Izvještaj uz to daje smjernice i preporuke za institucije i međunarodne organizacije koje se tiču poboljšanja zaštite branitelja ljudskih prava kroz uvođenje odvojene pravne kategorije za BLJP-ove u skladu s međunarodnim standardima zaštite. Također se preporučuje efikasnija primjena Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći koja će specijalizirane NVO-e koji pružaju pravnu pomoć razmatrati kao dio sistema koji ima pravo na javno finansiranje, te efikasan pristup pravdi nudeći sistematska rješenja i poštivanje međunarodne konvencije gdje je BiH država potpisnica. Održavanje ozbiljnih i stalnih konsultacija s nevladinim organizacijama u vezi s procesom pridruživanja EU i razvoju ljudskih prava u zemlji su potrebna da bi se poboljšao položaj BLJP-ova, navodi se u saopćenju.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Osuđene razmjere kršenja ljudskih prava u Iranu

Kina se nada 'nepolitiziranim" stavovima zemalja koje razmatraju stanje ljudskih prava u toj državi

Izvještaj UN-a osuđuje rapidno pogoršanje stanja ljudskih prava na Zapadnoj obali

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo