Kultura     | 09.03.2020. 12:58 |

Pozorište mladih - Predstava 'Tobija' da volimo sebe, onakve kakvi jesmo

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 9. marta (FENA) - U Pozorištu mladih Sarajevo u srijedu navečer premijerno će biti izvedena lutkarska predstava 'Tobija' autora Zdeneka Florijana i u režiji Maria Drmaća, a namijenjena je za djecu stariju od četiri godine.

'Tobija' je priča o malom jazavčaru koji, nezadovoljan svojim izgledom ide u zološki vrt da bi tražio savjete od ostalih životinja. Kad pokuša sastaviti novo biće po savjetu egocentričnih savjetnika (životinja koje je posjetio), shvaća da mu je ipak najbolje ostati jazavčar Tobija.    

Glumica u predstavi Belma Lizde Kurt u izjavi novinarima smatra da će se i roditelji obradovati zbog te predstave, jer svi mi u određenom životnom periodu imamo sumnji u ono što zapravo jesmo.'  

- Ta priča upravo govori o tome da trebamo biti zadovoljni i voljeti sebe, onakve kakvi jesmo - kaže ona.

Redatelj te predstave i glumac Mario Drmać kaže da se u toj priči jedan psić želi igrati, naći prijatelja, ali prvo želi biti drugačiji.  

- Svi želimo biti drugačiji, htjeli to priznati ili ne. Pogotovo u današnje vrijeme, to je aktualna tema - kazao je. Ipak smatra da će iz te predstave i odrasli naučiti lekciju.    

Radeći na toj predstavi želio je Drmać da 'lutka bude u baršunastoj i lijepoj toplini, prikazana na sceni'. Priča da je bilo 'interesantno raditi i sve to upakovati u četrdeset minuta.'

Originalnu muziku potpisuju Nedžad Merdžanović i Hamdija Salihbegović. Kažu da su zadovoljni, uživali su u radu. Bilo je to za njih divno iskustvo.     

Merdžanović misli da bi 'predstava mogla imati potencijal hita za malu raju'. To se, kaže, osjetilo od početka njihovog rada, već od prvog tona.   

Salihbegović ističe da glumci 'sve te pjesme izvode direktno na sceni, dobili smo mali mjuzikl pun naboja.' Zanima ga reakcija (najmlađih) publike jer 'ono što su za nas bili npr. Mapetovci ili Tom i Jery vjerujem da će to za njih biti Tobija, da će ga zavoljeti'.

- Posebno je prilagođena djeci u doba društvenih mreža gdje se mnogo više daje važnosti fizičkom izgledu, nego suštini. Ova predstava govori o tome kako je važno voljeti sebe, o suštinskim vrijednostima  - naglasio je.      

Adaptaciju je radila Nejra Babić, a scenografiju, kostimografiju i kreaciju lutaka Narda Nikšić. Izradu lutaka potpisuju Mirjana Čistopoljski i Danijela Madacky-Letić, a u predstavi igraju Belma Lizde Kurt i Mario Drmać. Predstava 'Tobija' premijerno će biti izvedena u srijedu 11. marta u Pozorištu mladih Sarajevo s početkom u 18 sati.    

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Imširević: Muhamed Ali se za ljudska prava borio šakama, ali i riječima (VIDEO)

U Pozorištu mladih premijerno izvedena 'Londonska priča' za učenike osnovnih škola

Premijerno izvedena predstava 'Nema me' Gradskog kazališta mladih Vitez

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana