Bosna i Hercegovina     | 09.03.2020. 13:45 |

RS ne želi migrate na svojoj teritoriji, pomoći će Graničnoj policiji BiH

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 9. marta (FENA) - Policijski službenici Republike Srpske (RS) neće dozvoliti kretanje ilegalnih migranata na području tog bh. entiteta bez nadzora, a sve s ciljem zaštite lične i imovinske bezbjednosti građana, zaključeno je na sjednici Koordinacionog tijelo za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije RS.

Najavljeno je da će entitetska policija i u narednom periodu pratiti stanje ilegalnih migracija i prema ukazanoj potrebi i procjeni, pojačati svoje prisustvo i rad na terenu, te će preduzimati i usmjeravati aktivnosti policijskih službenika.

U skladu s potpisanim Sporazumom, policija RS će, kako je sapćeno, nastaviti da pruža pomoć Graničnoj policiji BiH u zaštiti granice i sprečavanja ilegalnih prelazaka, a po potrebi će biti angažovan i dodatni broj policijskih službenika.

- Svi subjekti uključeni u rad s ilegalnim migrantima dužni su nastaviti provoditi sve radnje iz svoje nadležnosti, uz obavezno poštovanje zakona i principa humanosti, kao i do sada – zaključeno je na sjednici uz stav da će policija RS nastaviti rad na otkrivanju organizovanih kriminalnih grupa i pojedinaca koji vrše krivična djela krijumčarenje ljudi.

Konstatovano je da su realizovani svi zaključci Vlade RS, a to su da uz poštivanje zakona i principa humanosti operativno provode aktivnosti sa ciljem praćenja ulazaka, zadržavanja, kretanja migranata i njihovog što bržeg prolaska kroz RS, jer na njenoj teritoriji, uključujući i privatne posjede, ne postoje potrebni kapaciteti i uslovi za smještaj i zbrinjavanje migranata.

Sjednicom Kordinacnog tijela je predsjedavao direktor policije RS Darko Ćulum, a prisustvovali su predstavnici Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma, Uprave policije, te policija Doboj, Banja Luka, Prijedor, Gradiška, Sekretarijata za raseljena lica i migracije, ministarstava uprave i lokalne samouprave i finansija, Uprave civilne zaštite, Saveza opština i gradova Republike Srpske i Crvenog krsta RS.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

U Republici Srpskoj u novembru 31.945 turista, najviše noćenja turista iz Hrvatske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo