Najave     | 09.03.2020. 15:02 |

Sutra izricanje prvostepene presude Gavrilu Steviću za ratovanje u Ukrajini

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. marta (FENA) - Izricanje prvostepene presude pred Sudom Bosne i Hercegovine Gavrilu Steviću, kojeg optužnica tereti da je počinio krivično djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama, zakazano je za sutra, u 11.30 u sudnici 5. najavljeno je iz tog suda. 

U optužnici se navodi da je optuženi Gavrilo Stević kao državljanin Bosne i Hercegovine, 8. 7. 2014. godine, postupajući protivno članu 2. i 3. Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, napustio područje Bosne i Hercegovine, te s Međunarodnog aerodroma Nikola Tesla u Beogradu otputovao za Moskvu, a zatim dalje na područje Ukrajine.

U Rostovu, područje Luganjska, optuženi se kao dobrovoljac, zajedno s drugim osobama iz BiH i Srbije, pridružio i postao pripadnik paravojne formacije Odreda – jedinice „Jovan Šević“ koja je djelovala protiv legitimnih snaga Ukrajine. Optuženi je, prema navodima optužnice, zadužio uniformu i vatreno oružje, obavljao različite vojne dužnosti te bio aktivni pripadnik jedinice sve do polovine septembra 2014. godine.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Turković oglašen krivim za razbojništvo i osuđen na pet godina zatvora

Britanski Visoki sud odlučuje sutra o Assangeovoj sudbini

Sedam godina zatvora za napad i pokušaj ubojstva supružnika i njihovog djeteta

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom