Svijet     | 09.03.2020. 14:37 |

Preminuo slavni glumac Max von Sydow

FENA Internet

PARIZ, 9. marta (FENA) - Max von Sydow, samoproklamovani "stidljivi dječak koji je postao glumac" poznat publici art filmova švedskog režisera Ingmara Bergmaana i kasnije među širim auditorijem kada je glumio svećenika u horor klasiku "Istjerivač đavola", preminuo je u 90. godini.

Njegova agentica Jean Diamond saopćila je u ponedjeljak da je glumac, koji je rođen u Švedskoj, ali je postao francuski državljanin u 2.002. godini, preminuo u nedjelju.

Od svog debitantskog filma, švedskog ostvarenja "Samo majka", von Sydow je glumio u skoro 200 filmova i televizijskih ostvarenja, ostajući aktivan i u poznim osamdesetim godinama života. On je imao nominacije za dva Oscara  - za najboljeg glumca u 1988. za fascinantnu ulogu siromašnog farmera u filmu "Pelle Osvajač" i za najbolju sporednu ulogu u 2012. za ulogu nijemog čovjeka u "Izuzetno bučan i nevjerovatno blizak". On je nedavno osvojio nominacije za Emmyja za ulogu u HBO serijalu "Igra prijestolja".

On je bio glavni lik u skoro 12 Bergmanovih klasika među kojima su "Divlje jagode", "Sram" i ostvarenje iz 1957. godine "Sedmi pečat".

Imao je holivudski debi kao Isus u filmu iz 1965. "Najveća priča ikada ispričana" i stekao je međunarodnu slavu ulogom svećenika egzorciste u kontroverznom filmu Williama Friedkina iz 1973. godine "Istjerivač đavola", prenosi Associated Press.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Preminuo britanski finansijer Jacob Rothschild

Julija Navaljnaja sastala se s Blinkenom, tvrdi da Putin 'neće proći nekažnjeno'

Ljudmila Navaljni: Aleksej je bio "živ, zdrav i sretan" u ponedjeljak

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo