Bosna i Hercegovina     | 09.03.2020. 14:54 |

Ombudsmani BiH osuđuju govor mržnje

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 9. marta (FENA) - U posljednje vrijeme svjedočimo sve izražajnijem korištenju govora mržnje u javnom prostoru. U tom smislu potrebno je ukazati da je govor mržnje djelo usmjereno protiv digniteta ljudskog bića, zbog čega Ombudsmani BiH osuđuju takve radnje koje u sebi često sadrže prijetnje, uvredljiv i ponižavajući sadržaj koji se upućuje putem medija i društvenih mreža, saopćeno je iz te institucije. 

Ombudsmani napominju da se pod terminom “govor mržnje” podrazumijevaju: “… svi oblici izražavanja, koji šire, potiču, promoviraju ili opravdavaju rasnu mržnju, ksenofobiju, antisemitizam i druge oblike mržnje na temelju netolerancije, uključujući: netoleranciju izraženog agresivnog nacionalizma i etnocentrizma, diskriminaciju i neprijateljstvo prema manjinama, migrantima i ljudima imigrantskog podrijetla” (Komitet ministara Vijeća Evropske unije, Preporuka 97/20).

Ombudsmani očekuju od nadležnih institucija da u svim slučajevima govora mržnje reagiraju sukladno pozitivnim propisima te poduzmu sve neophodne korake i istraže radnje usmjerene na podsticanje straha i netolerancije u društvu počinjene od strane bilo kojeg pojedinca ili grupe, a koje dovode do izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje u Bosni i Hercegovini.

Istovremeno, ombudsmani smatraju da, nadležna tijela moraju da pošalju jasnu poruku da neće tolerirati nijedan oblik ekstremizma i da će svaki akt suprotan demokratskim vrijednostima biti sankcioniran.

Ombudsmeni posebno ukazuju na važnost da se osobe koje vrše javna ovlaštenja suzdrže od svih radnji koje imaju obilježje govora mržnje.

Ujedno pozivaju sve građane i institucije da se aktivno uključe u borbu protiv straha, mržnje i ekstremizma putem dijaloga, razumijevanja i međusobnog poštivanja.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ombudsmeni BiH čestitali Međunarodni dan djeteta, ukazali na potrebu zaštite djece i maloljetnika

Ombudsmeni BiH - Poštovati prava i slobode utvrđenih Konvencijom UN-a o pravima djeteta

U Sarajevu konferencija o ljudskim pravima u BiH, procjena stanja

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu